Helyi közélet

2023.03.30. 14:40

Heti egyszer húsmentes menüt adnak a menzákon

Áprilistól heti egy napon egyáltalán nem szerepel majd hús a sándorfalvi és kisteleki menzák menüiben. A szolgáltató Hungast Csoport ezzel a környezeti ártalmakat szeretné csökkenteni, a hús előállítása ugyanis rengeteg szén-dioxidot termel és sok ivóvizet használ el.

Munkatársunktól

Fotó: Karnok Csaba

Az intenzív hústermelés növekedése egyre károsabb hatással van környezetünkre, és ezáltal a társadalmunkra is. A megművelhető földterületek nagy részét közvetlen és közvetett módon a húsipar használja, és ezzel a legfőbb felelőse a mezőgazdasági tevékenységekhez köthető környezeti ártalmaknak A közétkeztetésben is gyakran használt csirke-, valamint sertéshúsok termelése során egy kilogramm hús körülbelül hat-hét kilogramm szén-dioxid kibocsátást jelent a környezetünk számára, valamint több száz liter ivóvíz felhasználást. Egy kilónyi marhahús előállítása ugyanakkor már 60 kilónyi szén-dioxid termelésével jár. A többek között a kisteleki és sándorfalvi óvodákat és iskolákat kiszolgáló közétkeztető, a Hungast kiszámolta: az országban a menzákon felhasznált húsmennyiség előállítása során 2 millió kilogramm szén-dioxidot keletkezik havi szinten. Ez olyan mértékű környezeti ártalmat jelent, mint 1,2 millió kilométernyi autózás, vagyis 300 kör megtétele az egyenlítőnél a Föld körül.

– Egybehangzó szakvélemények alapján akár már heti egy húsmentes nap bevezetésével is jelentős lépést lehet tenni a környezeti ártalmak csökkentésének irányába. Cégcsoportunk vezetői a dietetikus szakembereink véleményének kikérése után, a Magyar Természetvédők Szövetségének támogatásával ezért úgy határoztunk, hogy április hónaptól heti egy alkalommal bevezetünk egy húsmentes szolgáltatási napot, amikor sem a fő-, sem pedig a kisétkezések nem tartalmaznak húst, vagy húskészítményeket. A menüket más állati eredetű fehérjeforrással komplettáljuk – jelentette be Enyedi Csaba, a Hungast Csoport kommunikációs igazgatója. Hozzátette, törekvéseiket nem pusztán a menüsorok megváltoztatásával szeretnék jelezni a fogyasztóik felé.

– Cégcsoportunk minden lehetőséget szeretne megragadni, hogy hagyományos vagy online formában elérhető edukációs tartalmakat juttasson el a gyerekekhez, szülőkhöz, és minden érdeklődőhöz, ezzel is segítve a fenntartható étkezés feltételeinek megértését – mondta.

A cégnél egyébként nem ez az első újító kezdeményezés. Az élelmiszer-hulladék csökkentésére irányuló törekvéseik biztató eredményeket mutatnak.

– Egyes szolgáltatási területeinken sikeres próbaidőszakon vagyunk túl egy, a közétkeztetésben merőben szokatlan tálalási formát, a szabad szedést választva. Tapasztalataink szerint a fogyasztóink is örömmel vették ezt a változást, ami a tesztelt területeinken legalább 50 százalékos arányban csökkentette a fogyasztók által visszahozott élelmiszer-hulladékot, ami hatalmas eredmény, ennek ismeretében pedig természetesen vizsgáljuk ennek a szolgáltatási formának a kibővítését, állandósítását – mondta el Enyedi Csaba. 

A kommunikációs igazgató szerint fontos kiemelni, hogy a szolgáltatást érintő változás továbbra is mindenben megfelel a vonatkozó rendeletben foglaltaknak.

– Szakembereink olyan döntést hoztak, amely ugyanúgy összhangban van a jogalkotói szándékkal, mint korábban, azonban cégként irányt mutat versenytársainknak is egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb jövő felé – hangsúlyozta.

 

KÉPALÁ: Fotó: 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában