2023.03.25. 17:30
Ízletes disznóságok készültek a Dóm téri fesztiválon - Galéria
Pörkölt, sültek, sőt leves is készült a Toros Pálinkafesztivál szombati böllérversenyén, amelyre hat csapat nevezett. Egy fél disznót kellett mindenkinek feldolgoznia, így bőven jutott alapanyag a szakácsok reggelijéhez is.
Egy fél disznót kellett feldolgoznia minden csapatnak a szombati versenyen. Fotó: Karnok Csaba
Bár szombat délelőtt az eső miatt még csak a legelszántabbak nézelődtek a téren, a böllérverseny hangulatára nem lehetett panasz.
– Az a cél, hogy jól érezzük magunkat. Ha mindezek mellett még meg is tudjuk védeni legutóbbi, 2019-es első helyezésünket, már csak hab lesz a tortán – mondta Tajti Sándor, aki a hulladékgazdálkodás csapatának, a Hulladékos Bölléreknek volt a vezetője. Ők tárcsán és bográcsban készítették az ételeket: a vegyes disznópörkölt mellett egy sültes tálat is összeállítottak, saját maguknak pedig hagymás vért és májat készítettek reggelire.
Hasonló menü készült a Pick csapatainál, ők két standnál is tüsténkedtek. A fél disznó mellé azonban hoztak még kiegészítést, hogy minél több kollégát meg tudjanak vendégelni. A legnépszerűbb a hagymás velő volt, de fokhagymás májjal és virslivel és készültek. A versenyre a kapott fél állat minden porcikáját feldolgozták, kolbászból például négy fajtát is készítettek, többek között sajtosat is.
– Mi vagyunk a legtapasztaltabb csapat, van, aki már 40 éve a szakmában dolgozik – mesélte Kovács Tünde. Így természetesen nem okozott gondot számukra a feldolgozási bemutató sem: gyönyörű combot kanyarítottak, mellette pedig előkészítettek kötözött sonkát, illetve angol és kolozsvári szalonnát is.
Hozzájuk képest a MomenTor kizárólag férfiakból álló csapata csupán lelkes műkedvelőnek számított, bevallásuk szerint nem is mindenki tudott főzni közülük.
Ízletes disznóságok készültek a Dóm téri fesztiválon - Galéria: Karnok Csaba
Fotók: Karnok Csaba– Viszont jól osztjuk a munkát mosolygott Körmöndi Zoltán. Ők egyébként levest is készítettek a klasszikus hurka-kolbász-oldalas tál mellé, a dolgozói menü pedig sós máj volt.
– Hát ami az abalében megfőtt és nem kerül bele a hurkába – magyarázták, mi is ez tulajdonképpen.
A Sági Szilárd vezette zsűri végül a Sonka csapatot hirdette ki győztesnek. Mint mondta, minden csapatnál volt kiemelkedő finomság, de náluk minden tálra került étel kifogástalan volt.
– Soha nem volt még ilyen, a négytagú zsűri teljesen egyöntetű véleményt alkotott – tette hozzá.
Vasárnap töltött káposzta főző versenyt rendeznek, ez lesz a fő programja a csütörtök óta tartó fesztivál záróprogramjának.