Az aszály és az áremelkedés is sújtotta az állattartókat

2023.03.23. 08:20

Jelentősen gyarapodott a juhállomány

Egyedül a juhállomány növekedett tavaly év végére Csongrád-Csanádban a fontosabb mezőgazdasági haszonállatok közül – derül ki a KSH elemzéséből. Legdrasztikusabban a baromfiállomány csökkent vármegyénkben, amihez a madárinfluenza és az azzal kapcsolatos intézkedések is hozzájárultak.

V.A.

Tavaly év végén 59 ezres juhállomány volt vármegyénkben. Illusztráció: Czinege Melinda

Az uniós tendenciákkal egyezően valamennyi fontosabb mezőgazdasági haszonállat számában csökkenés következett be 2022 év végére Magyarországon

 – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzésükben rámutattak, hogy a gyenge termés a takarmányárak emelkedését vonta maga után, az energiaárak elszabadulása is drágulást hozott, ami összességében keresletcsökkenést okozott. Több gazdálkodó is felszámolta állománya egy részét, vagy befejezte tevékenységét.

Kevesebben állattartó

Amennyiben a 2022 első féléves adatokkal vetjük össze a statisztikát, vármegyénket tekintve nincs nagy változás. Ahogy megírtuk, június elsejére a szarvasmarhák és a juhok száma nőtt. Az immár egész évre elérhető adatsorból látszik, hogy a szarvasmarhák száma év végére 2,9 százalékos csökkenést mutatott.

Hazánkban a szarvasmarha-állomány 885 ezer volt, csaknem 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Csongrád-Csanádban 2020-ban még több mint 41,4 ezer szarvasmarhát tartottak, tavaly év végén már csak 39,3 ezret a KSH adatai szerint.

A szarvasmarhatartók számában pedig egy év alatt 3 százalékos csökkenés következett be országosan.

Csökkenő export

A sertések száma tavaly év végén 6,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2021-ben. A KSH adatai szerint egyetlen év alatt a sertéstartók száma 17 százalékkal csökkent országosan.

Vármegyénket nézve az országos tendenciánál drasztikusabb, 27 százalékos csökkenés figyelhető meg. A 2020-as adatok szerint 166,5 ezer sertést tartottak Csongrád-Csanádban, egy évvel később 142,5 ezret, tavaly pedig már csak mindössze 104,1 ezret. Régiónkat tekintve ezzel a rangsor végén kullogunk, tavaly Bács-Kiskunban több mint 235 ezer, míg Békésben 43,6 ezer sertés volt.

Az országos állománycsökkenés a sertéshús kivitelére is hatással volt, fél százalékkal 148,1 ezer tonnára mérséklődött az elmúlt év első tizenegy hónapjában a megelőző év azonos időszakához képest. A csökkenő export mellett az import 15 százalékkal emelkedett.

Drasztikus visszaesés

A tyúkállomány 2020-ban még több mint 954 ezer darabot számlált vármegyénkben, tavalyelőtt 853 ezret, tavaly év végén viszont már csak 312 ezer darabot. A csökkenés országos szinten 9,3 százalék volt, ezt jóval meghaladja a Csongrád-Csanádi, nálunk ugyanis 63 százalékkal apadt az állomány.

Hazánk egészét tekintve 36 százalékkal csökkent a kacsa- és lúdállomány, míg a pulykák esetében 4,5 százalékos a csökkenés 2021 decemberéhez viszonyítva.

A juhállomány – a vizsgált haszonállatok közül egyedüliként – viszont gyarapodott Csongrád-Csanádban, méghozzá jelentősen, 37 százalékkal, tavaly év végén 59 ezret tartottak. Régiós szinten Békést előzzük, ám Bács-Kiskuntól messze elmaradunk, ott ugyanis 127,5 ezer juh volt tavaly év végén.

 

KÉPALÁ: Tavaly év végén 59 ezres juhállomány volt vármegyénkben. Illusztráció: Czinege Melinda/MW VAGY Mészáros János/MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában