Szegedi hírek

2023.03.22. 16:10

Jövőjükről kaphattak pontosabb képet a Vasvári diákjai

Céglátogatás, önismereti tréning, próba-állásinterjú és rengeteg előadás – ezzel várták a vasváris diákokat szerdán a pályaorientációs napon. A rendezvényen helyi cégek és vállalkozások képviselői beszéltek az iskolából elérhető szakmákról, karrierlehetőségekről, sőt, a lehetséges buktatókról is.

Timár Kriszta

A vasváris diákok helyi cégek képviselőitől hallhatták, milyen lehetőségeik vannak adott szakmákban. Fotó: Gémes Sándor

Immár hatodik alkalommal szervezte meg komplex pályaorientációs napját a Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum. Az egész napos programsorozat célja, hogy a diákok megismerhessék, milyen szakmákban helyezkedhetnek el az iskolában tanult szakirányokról, illetve azoknak mik az előnyei és a buktatói. Kádár Tünde főszervező elmondta, a 9. évfolyamos diákok ezen a napon különböző cégeket látogattak meg: voltak többek között a Délmagyarországnál, az ELI-ben és a Gumigyárban is. A felsőbb évfolyamosokat pedig előadások és kerekasztal-beszélgetések várták a szerdai rendezvényen.

– Minden évben odafigyelünk arra, hogy az osztályok mindig valami újat halljanak. Így bár sok előadónk állandó, az nem fordulhat elő, hogy kétszer ugyanarra a programra ülnek be a diákok

 – mesélte. A beosztásnak azonban nemcsak ez az előnye, hanem az is, hogy mindenki a saját tagozatához kötődő szakmákat és karrierlehetőségeket ismerhet meg a kereskedelem, a gazdaság és az informatika témakörében.

Az előadók között voltak helyi cégek képviselői és egykori diákok is, mindenki arról beszélt, mi az, ami sikeressé tette őket és milyen nehézségekkel találkozott. A 11. évfolyam számára az egyetemi képzésekről is tartottak ismertetőt, a végzős diákoknak pedig lehetőségük volt önéletrajzot írni és próba-állásinterjún részt venni, így még tét nélkül kipróbálhatták, milyen lesz az a beszélgetés, ami esetlegesen eldönti karrierjük alakulását.

– Ez a rendezvény nagy segítséget jelent a diákoknak abban, hogy képet kapjanak a jövőjükről. Lehet, hogy pont itt hallanak egy olyan mondatot, amitől kedvet kapnak egy munkához, vagy éppen ellenkezőleg: rájönnek, hogy amit eddig elképzeltek maguknak, nem is nekik való. Ugyanakkor ezen a rendezvényen személyes kapcsolatot alakíthatnak ki egy-egy cég képviselőjével, ami szintén előnyt jelenthet számukra, ha később ott szeretnének dolgozni 

– sorolta a program előnyeit Kádár Blanka intézményvezető. Mindezek mellett a fiataloknak volt lehetőségük megismerkedni az önkéntességgel, és részt vehettek játékos önismereti tréningen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában