Szegedi hírek

2023.03.09. 20:40

Kétszázezer nőt érint a betegség, mégis sok a tévhit körülötte

Még mindig sok a tévhit az endometriózissal kapcsolatosan, pedig a betegség hazánkban 200 ezer nőt érint. Éppen ezért a tényszerű tájékoztatás volt a célja annak a rendezvénynek, melyet csütörtökön tartottak a TIK-ben. A résztvevők többsége érintett volt, ők a végén kérdéseiket is feltehették.

Timár Kriszta

A résztvevők szakértőktől hallhattak hiteles információkat az endometriózisról. Fotó: Török János

Az endometriózis hónapjához kapcsolódóan tematikus programot szervezett csütörtökön az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány a TIK-ben. Salamon Adrienn kuratóriumi elnök lapunknak elmondta, ez a betegség hazánkban 200 ezer nőt érint, vagyis olyan gyakori, mint például a cukorbetegség vagy az asztma. 

 A női meddőségnek ráadásul ez a leggyakoribb oka, mindemellett pedig nagy fájdalmakat is okoz. Tíz év alatt egy évnyi szenvedést jut az érintetteknek, mégis még mindig sokan tabuként kezelik ezt a témát. Sok nő azt hallja, hogy a menstruációs fájdalom normális, illetve hogy majd ha szül, elmúlik. Ezek közül azonban egyik sem igaz 

– hangsúlyozta.

Fotó: Török János

A rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy az érintettek ne ilye és hasonló félinformációkból, hanem hiteles forrásokból tudjanak tájékozódni. 

 Sok érintett az útja elején kétségbe is esik. Nekik is fontos, hogy legyen egy közösség, ahol támogatást kaphatnak

 – beszélt a program további hasznáról a szegedi szervező, Békési-Tordasi Edit meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó.

Fotó: Török János

Zádori János, az SZTE Reprodukciós Medicina Intézet intézetvezető főorvosa kiemelte: az endometriózis és a meddőség közel 40 százalékban kapcsolódnak egymáshoz, ugyanakkor egy endometriózisban szenvedő nőnek, ha reprodukciós állapota rendben van, ugyanakkora esélye van teherbe esni, mint másoknak. Azt is kiemelte, hogy betegség kezelése a közhiedelemmel ellentétben ma már nem feltétlenül jelent műtétet. 

Az operációval a nők elveszítik termékenységi tartalékaik nagy részét, így ha még szülni szeretnének, nem indokolt ez az eljárás 

– magyarázta. Hozzátette: a betegség a termékeny időszakban bármely életkorban előfordulhat, mivel azonban ösztrogénfüggő folyamat, a menopauza után elmúlik. Jellemző tünetei a fájdalmas menstruáció mellett a kismedence-vagy hátfájdalom, de akár véres széklet vagy vizelet is jelezheti a bajt.

A programot Fendler Judit, a SZTE kancellárja nyitotta meg, aki kiemelte, az egyetem kiemelt figyelmet fordít a régió lakosainak egészségügy jólétére. 

 Prioritásként tekintünk arra, hogy azok a babák, akikre vágynak, meg tudjanak születni és minél jobb egészségben éljék le életüket. Ezért sokat tettünk az utóbbi időben

 – hangsúlyozta, példaként említve a koraszülött ellátó osztály női klinikára költöztetését, a családbarát szülészet területén tett lépéseket, valamint a terhesgondozó és a reprodukciós medicina egyetembe való beintegrálását.

Fotó: Török János

A program elején az illóolajok mindennapi felhasználásáról hallhattak előadást a résztvevők, majd Zádori János beszélt az érintett páciensek betegútjáról. Ezt követően kerekasztal beszélgetés szerveztek a termékenység támogatásának témájában egészségpszichológus, szülész-nőgyógyász, jógaoktató és dietetikus közreműködésével. A program végén a résztvevők – akik többségében érintett betegek voltak – is lehetőséget kaptak, hogy feltegyék kérdéseiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában