Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek?

2023.03.23. 15:50

Kurátori tárlatvezetés a Tornyai-múzeumban – ajándék régészeti könyvvel

Izgalmas látnivalót kínál a Tornyai-múzeum régészeti tárlata azoknak, akik szeretnének többet megtudni arról, kik éltek előttük Hódmezővásárhelyen. Pintér-Nagy Katalin egyetemi adjunktus tart kurátori tárlatvezetést pénteken délután.

Munkatársunktól

Régészeti kalandok: a pénteki tárlatvezetésen a Tornyai-múzeum régészeti kiadványa is kézbe vehető. Archív fotó: Török János

A szegedi egyetemen nagyjából egy évszázada képeznek régészhallgatókat. Az egykori Archaeológiai Intézet, a jelenlegi Régészeti Tanszék kiemelt szerepet játszott és játszik 1924-es alapítása óta a dél-alföldi régészeti kutatásokban, amelynek eredményeit egy átfogó kiállítás mutatja be a Tornyai János Múzeumban. Ezt a gazdag kulturális örökséget végigjárva ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak a március 24-én, pénteken 17 órakor kezdődő kurátori vezetésre.

 

A világ régészeti térképeire is felkerült Hódmezővásárhely neve az egyetem legjelentősebb intézeti kutatásának köszönhetően, Banner János kökénydombi ásatásai nyomán. Az akkori városi múzeum régészeti gyűjteménye ezen feltárások több mint harmincezres lelet együtteséből jött létre, és ez a páratlan késő újkori tárgyak a mai napig „lázban tartják” a Tornyai János Múzeumba betérő kutatókat és látogatókat. A vásárhelyi közgyűjtemény és a Régészeti Tanszék kapcsolata azonban a mai napig élő, Pintér-Nagy Katalin egyetemi adjunktus pénteki tárlatvezetésén erről is hallhatnak az esemény résztvevői. A programra ellátogatók kézbe vehetik a múzeum közelmúltban megjelent régészeti kiadványát, a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat 2023. évi tanulmánykötetét. A kilencedik sorozat ötödik kiadványa régészeti írásokat közöl a középkorról. A kötet több mint száz oldalon, számos színes ábrával, fotóval és illusztrációval nyújt bepillantást Hódmezővásárhely középkori településszerkezetébe, a textil plombák izgalmas variációiba, az avar hadászat részleteibe, valamint kitekint Visegrád évezredes históriájára.

A Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek? című kiállítás meghosszabbítva tekinthető meg a Tornyai János Múzeum emeletén, a szervezők további kísérőrendezvényekkel is készülnek a május közepéig látogatható tárlaton.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában