Szegedi hírek

2023.03.18. 11:30

Magyar Arany Érdemkereszttel méltatták az egyházmegyei dolgozókat

Egyházmegyénk két munkatársa is állami kitüntetést kapott nemzeti ünnepünk alkalmából. Cserny Szilvia három évtizede dolgozik folyamatosan a katolikus köznevelés szolgálatában, Ritz Judit szintén harminc esztendeje a szegedi Bálint Sándor Szeretetotthon intézményvezetője, 2011-től egyúttal az egyházmegyei szeretetszolgálat főigazgatója.

K.K.

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes adta át a díjazottaknak a Karmelita Kolostorban. A képen Ritz Judit látható. Fotó: GFE

A Szeged-Csanádi Egyházmegye két munkatársa is Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott, amelyeket Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes adott át március 14-én, a Karmelita Kolostorban.

Cserny Szilvia 1993-ban a Budapesti Tanítóképző Főiskolán szerzett általános iskolai tanító diplomát. 2002-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett közoktatás vezetői szakon. 2013-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Karán óvodapedagógusi diplomát szerzett. 1993 óta dolgozik folyamatosan a katolikus köznevelés szolgálatában, kezdetben tanítóként, óvodapedagógusként, majd vezetőként, szakértőként. Az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola egyik alapítója volt, melynek négy éven keresztül igazgatóhelyettese, majd öt éven keresztül igazgatója is volt. A Szeged-Csanádi Egyházmegye által támogatott, esztergomi Mandulavirág Óvoda létrejöttében, alapításában, szervezésében oroszlánrészt vállalt és az óvoda vezetője lett 2021-től.

Folyamatosan vállal feladatot szakértőként is a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetében, és munkatársa a szegedi Gál Ferenc Egyetemnek is. Méltatásában elhangzott, munkáját mindig áldozatosan, kiválóan és példaértékűen végezte. Önkéntesként évtizedek óta főszervezője a Rudnay Sándor Alapítvány rendezvényeinek. Emellett több mint húsz éve végez szerkesztői feladatokat a Kupola, illetve a Toronyirány című Esztergomban és Szegeden megjelenő, katolikus hetilapok kiadásában.

Ritz Judit 1996-ban a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Főiskolai Karán szerzett diplomát ápolói szakon. 1998-ban ugyanitt szociális munkás szakon végzett, 1999-ben a Magyar Testnevelési Egyetem Mentálhigiénés szakán mentálhigiénés szakember végzettséget szerzett, 2010-ben a Károly Róbert Főiskolán Rehabilitációs gazdasági menedzser szakon szerzett diplomát.

1993-tól a szegedi Bálint Sándor Szeretetotthon intézményvezetője, 2011-től egyúttal a szegedi Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat főigazgatója. Munkája során kiemelkedő szakmai és társadalmi elismertségre tett szert.

Oktatói tevékenységet folytat a Gál Ferenc Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen. Számos elismerésben részesült, többek között a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetésével méltatták 2008-ban. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének alelnöke, a Szociális Szakmai Szövetség tagja, a Dél-Magyarországi Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány alapító tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában