Akut légúti fertőzés és influenza

2023.03.10. 08:20

Második helyen vagyunk a betegek számát tekintve

Sokan mentek orvoshoz akut légúti fertőzés miatt Csongrád-Csanádban is, így vármegyénk sajnos ismét dobogós helyen van a betegek számát tekintve. Az influenzavírus is jelen van nálunk, a legtöbb panaszos a betegek körében van.

Kiss Anna

Megyénkben 100 ezerből 955-en mentek orvoshoz a múlt hét során. Illusztráció: Makovics Kornél

Akut légúti fertőzés tüneteivel 295 ezer 400-an mentek orvoshoz február 27. és március 5. között az országban. A beteg közül 65 ezer 700-an influenzaszerű megbetegedés miatt keresték fel háziorvosukat

 – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból. Közölték azt is, hogy a 9. naptári héten 8 közigazgatási területen nőtt, öt területen csökkent – Békés, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Zala – és 7 területen – Csongrád-Csanád, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegye, valamint Budapest – nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (984), Csongrád-Csanád (955), Somogy (935) vármegyében volt a legmagasabb, Pest (377), Vas (401) és Nógrád (460) vármegyében pedig a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Nógrád, Tolna és Vas vármegye kivételével minden területen diagnosztizáltak, tehát vármegyénkben is.

Az akut légúti fertőzés és az influenza tekintetében is a 0 és 14 év közötti gyermekek körében van. A légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján a 9. héten 329 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 63-an részesültek intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 329 beteg 31,6 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 40,7 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 75 főnél az influenzavírus, 55 főnél a SARS-CoV-2 és 46 főnél az RSV állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 69,6 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a COVID-19 fertőzöttek 67,3 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában