Hódmezővásárhely

2023.03.09. 15:30

Megidézték Wass és Petőfi emlékét

T.Sz.

Szavalatokkal és rajzokkal idézték meg Wass Albert és Petőfi Sándor emlékét. Fotó: Tábori Szilvia

A természet szeretete, a nők, a szerelem iránti rajongás és a kötődés a magyarsághoz mind összeköti a 115 éve született Wass Albertet és a 200 éve született Petőfi Sándort. Holott a sors egészen eltérő utat szánt nekik. Emléküknek szentelt több programot is csütörtökön a vásárhelyi Wass Albert Irodalompártoló Egyesület. Délelőtt ismét vers- és prózamondó versenyt tartottak a vásárhelyi könyvtárban, délután ugyanott kihirdették névadójuk történeteihez köthető illusztrációs pályázat eredményét. Késő délután pedig Petőfire emlékeztek irodalmi estjükön. Rajzpályázatukra idén 180 alkotás érkezett. A téma iránti fokozott érdeklődést jelzi, hogy tavaly majdnem 1200 alkotás érkezett, miután az egész országból lehetett jelentkezni. Idén Csongrád-Csanád vármegye valamint Vásárhely testvérvárosai, Zenta, Felsőhegy óvodáiból, iskoláiból vártak rajzokat.

Fotó: Tábori Szilvia

 Jó érzés, amikor átélhetek egy költeményt, megnyugtató szavaláskor átadni a költő mondanivalót. Kedvelem a komoly, különösen a tájleíró verseket

 – mondta lapunknak a délelőtti versmondó verseny egyik indulója. Dékány Benedekhez, a vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola 5. osztályos diákjához Wass Albert írásai különösen közel állnak. Tőle mondta el az Utazás című költeményt, illetve Petőfi Sándortól a Három fiút. Benedek tavaly a Wass Albert versmondó verseny legjobbja lett, idén is megosztott első helyet kapott a zsűritől. Ládi Levente 12 éves diákkal osztozott a legjobb elismerésen. Varga Dánielé lett a kiemelt első helyezés. Második lett Pajkó Judit ötödikes tanuló, Kis Álmos Bulcsú pedig a harmadik. Kis Luca viszont mesemondásért kapott különdíjat. A felnőttek közül Novák Vivien lett a legjobb, Deák Balázs pedig a második helyen követte őt. Mónus Sándorné Sárika Életmű-díjat kapott több éves versmondásért.

Fotó: Tábori Szilvia

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában