Ópusztaszer

2023.03.24. 16:40

Megújul a Rotunda energetikája - Fotók

Egymilliárd forintos beruházásból újul meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban lévő Rotunda energetikai rendszere. A projekt tavaly október 14-én kezdődött és 1 év elteltével idén október 13-án zárul, a munkák javában zajlanak. Erről tartottak pénteken sajtótájékoztatót.

Imre Péter

Idén október közepére megújul a Rotunda energetikai rendszere. Fotó: Imre Péter

Az érdeklődők megszokhatták, hogy minden évben hírt adhatunk valamilyen fejlesztésről, de a mostanihoz hasonlóra már régen, 2015-ben volt példa utoljára a Látogatóközponttal kapcsolatban és a Rotunda kiállítótereinek felújításakor

 – kezdte a Rotunda energiafejlesztéséről szóló sajtótájékoztatót Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője. A mostani projekt előkészítése 2019-ben startolt, azért is, mert a ritka műtárgyak védelmének az állandó hőmérséklettel és páratartalommal is meg kell felelni, az azt biztosító rendszert is modernizálni, takarékosabbá kell tenni. A pontos értéket restaurátor-mérnökök által felszerelt műszerek figyelik majd. A várható teljes energiamegtakarítás 25-30 százalékos lehet.
 

A homlokzati hőszigeteléssel, napelemek felszerelésével, nyílászárócserével, a gépház teljes megújulásával is járó, a múzeumok tekintetében országosan egyedülálló energetikai fejlesztésben minden fontos rendszer megújul, a gázt „száműzik”, helyette hűtő-fűtő hőszivattyús megoldásra térnek át az elmúlt 30 évben korszerűtlenné vált 6 ezer négyzetméteres épületben

 – tudtuk meg Jablonkai Lászlótól, a kivitelező HungaroSun Bt. ügyvezetőjétől.

 

Minden automatizált lesz a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosításától a szellőztetésig. A világítás LED-es izzókkal korszerűsödik, és ennek köszönhetően változik a Feszty-körkép megvilágítása is, vagyis érdemes lesz majd azoknak is újra megtekinteni, akik már megcsodálták a históriánk egyik legfontosabb állomását megörökítő kép monumentalitását és szépségét. Kertész Péter még elárulta, Natura 2000-es terület lévén a galambokat „száműzik”, a fecskéknek viszont műfészkekkel is biztosítanak fészkelési lehetőséget.
 

És ami sokakat érdekelhet: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark március 16-án nyitotta meg kapuit újra a közönség előtt. A Rotunda 18 kiállításából 17 a munkák alatt is látogatható, az érdeklődők a honlapon tájékozódhatnak arról, éppen melyik tart zárva. A skanzen és a nomád park április 1-től fogadja a látogatókat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában