Leégett a házuk, a kár több tízmilliós, mégsem fizet a biztosító

2023.03.07. 20:00

Mindenük odaveszett a tűzben Erdélyiéknek

Erdélyi Sándor furcsa pattogásra ébredt egyik hajnalban. Azt hitte, a kutya kergeti a macskákat. Amikor benézett a kazánháznak helyet adó helyiségbe, látta, hogy ég a mennyezet. Az üllési család otthona december elején égett le. Mindenük odaveszett, a ház lakhatatlanná vált, de a biztosító nem fizet, mert hiányosságot fedeztek fel a kéményseprési jegyzőkönyvekben.

Arany T. János

Csak a falak maradtak meg Erdélyiék házából, ami december elején égett ki. Az üllési család végig abban a reményben volt, hogy fizet a biztosító. Fotó: Karnok Csaba

Huszonöt év alatt mindent megteremtettünk, már csak élni kellett volna 

– mondta Erdélyi Sándor felesége, Erdélyiné Dudás Anita, amikor elbúcsúztunk az üllési Huszár utca 3. alatti házuk előtt, aminek teljesen megsemmisült a teteje. Csak a falak maradtak, a garázsajtót pedig egy kifeszített ponyva pótolja.

Fotó: Karnok Csaba

Nézték, ahogy leég a házuk

Erdélyi Sándor december 2-án hajnalban ropogásra ébredt. Először azt hitte, a kutya kergeti a macskákat. Kinézett és a mosókonyha ajtaján keresztül piros fény jött. Benézett és meglátta, hogy ég a mennyezet. Megpróbálta oltani, a felesége hívta a 112-t, az autót kitolták a garázsból, majd álltak kint az utca túloldalán és nézték, ahogy szemük előtt leég az egész házuk.

Negyedóra alatt mindenük megsemmisült

A lángok a kazánházból kezdtek el terjedni. Ahogy a tetőszerkezeten tovább terjedt a tűz, az égő darabok leszakadtak és mindent meggyújtottak, ami alattuk volt. Negyedóra alatt megsemmisült mindenük. Csak a ruha maradt meg, ami rajtuk volt. A tűzoltók segítettek kihozni Anita táskáját, ami ugyan összeégett, de legalább az iratai is megmaradtak. Sándor és Anita hosszú ideig abban a tudatban volt, hogy a biztosító majd megtéríti a kárt, ezért nem akarták elfogadni ismerőseik, barátaik felajánlásait. 

Az utolsó pillanatig meg voltunk győződve arról, hogy fizetni fognak, ezért nem akartuk más pénzét elfogadni. Volt, aki az összes spórolt pénzét ideadta volna. Mindenki segíteni akart, az egész falu megmozdult. Akkor indult a gyűjtés, hiszen semmink sem maradt

 – mesélték. Lelkileg volt nehéz számukra a kiszolgáltatottságot feldolgozni.

Fotó: Karnok Csaba

A nagyszülőknél találkozik a család

A ház mögötti melléképületben ültünk le beszélgetni, amit szükségmegoldásként rendeztek be lakóhelyiségnek. Az ágyat, bútorokat is ismerősöktől kapták. Nem akartak a nyilvánossághoz fordulni, de amikor kiderült, hogy nem fizet a biztosító, kénytelenek voltak elfogadni a felajánlásokat, adományokat, amiért nagyon hálásak az üllési közösségnek. Erdélyiék lányát, Lucát teljesen összetörték a történtek. Luca 2016-ban énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában megnyerte a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató műsort. Elismerései, oklevelei mind a tűz martalékává váltak. Fiuk közgazdásznak tanul. Mindketten kollégisták, nem voltak otthon, amikor leégett a ház.

 Ide nem tudnak hazajönni

 – mutatták az apró szoba-konyhás helyiséget. Három hónapja a nagyszülőknél találkozik a család.

Fotó: Karnok Csaba

Több tízmilliós a kár

Erdélyi Sándor azt mondta, a kár több tízmilliós. A biztosító viszont nem fizet, mert egy vállalkozás is be volt jelentve a házba, és annak nem, csak magánszemélyként a háztulajdonosnak volt jegyzőkönyve az éves kéménytisztításról. A család ügyvédhez fordult a biztosító döntése miatt, a helyiek adománygyűjtéssel próbálnak segíteni a családon.

Fotó: Karnok Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában