Makó

2023.03.27. 13:00

Most a háború miatt nem fizetnek a szennyezők

A szennyvízhálózatra rá nem kötött lakott ingatlanok tulajdonosai megint kapnak egy év haladékot a talajterhelési díj megfizetése alól – szerdán erről is tárgyal a makói képviselő-testület.

Szabó Imre

Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A díj egyfajta rákötést ösztönző büntetés volna. Kilenc éve vezették be, de eddig még sosem alkalmazták. Az indok korábban a járvány miatti nehéz gazdasági helyzet volt, tavaly az, hogy fenn szeretnék tartani a városi rezsicsökkentést, idén meg a háborús energiaválság. A díj összege az elfogyasztott ivóvíz mennyiségének megfelelően 1800 forint lenne köbméterenként. Egy átlagos család havi vízfogyasztása 10-15 köbméter is lehet.
 

Emlékezetes: a várost, illetve öt közeli falut – Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyarcsanád, Maroslele – érintő, összesen 14 milliárdos beruházásban csaknem 550 kilométernyi szennyvízcsatorna és 14 ezernél több házi bekötés épült. A képviselők elé kerülő anyagból kiderül: a városban található 11 ezer 267 ingatlanból 10 ezer 112-ben lehetséges a csatlakozás a hálózatra; a díjfizetési kötelezettség ez utóbbiak közül idén 476 háztartást érintene. Egy éve ez a szám még 497 volt. A mentesítés az idei évben összesen 66,9 milliósra becsülhető megtakarítást jelent a még mindig rákötésre várók számára.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában