Szegedi hírek

2023.03.24. 17:45

Nálunk volt az egyik legmagasabb betegszám

K. A. R.

Fotó: Mártonfai Dénes

Országosan 221 ezer 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel a múlt hét során, közülük 44 ezer 100 személynél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentéséből. Mint írták, a 11. naptári héten valamennyi közigazgatási területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Ugyanakkor vármegyénk nem áll túl jól a betegek mennyiségét tekintve, hiszen a 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében volt a legmagasabb. A legalacsonyabb betegszám Vas, Pest és Zala vármegyében volt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Vas vármegye kivételével minden területen diagnosztizáltak, tehát Csongrád-Csanádban is.

A légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján március 13. és 19. között 269 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 40-en részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylők 23,8 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 52 százaléka pedig 60 éves vagy annál idősebb volt. A 269 beteg közül 42-nél az influenzavírus, 87-nél SARS-CoV-2 és 31-nél az RSV állt a megbetegedések hátterében. Az influenzavírus és a koronavírus főként az idősek körében volt kimutatható, míg az RSV-t leginkább a gyermekek kapták el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában