Csanádi puszták

2023.03.27. 21:45

Nászruhát öltenek a madarak

Munkatársunktól

Nagy kócsagok a nemzeti park makói tájegységében. Fotó: Balla Tihamér

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékban már nászruhát öltöttek a szürke gémek és a nagy kócsagok – hívja fel a figyelmet a nemzeti park honlapja. Ez számos madárfajra jellemző.

A nagy kócsagok a nászidőszakban hosszú, fátyolos, nagyon finom szálú szárnytollakat, dísztollakat növesztenek, szinte úgy néznek ki, mintha egy menyasszonyi ruha szoknyarészét viselnék. A lábuk felső része vörösessé válik, csőrük fekete lesz, a csőrük és a szemük közti csupasz bőrfelület pedig élénkzöld színűre változik. A szürke gémek is nászruhát öltenek, a hímek és a tojók egyaránt. A tarkójukról kiinduló fekete bóbitatollak ilyenkor még hosszabbak lesznek, melltájékukról hosszú, szalagszerű, szürke dísztollak nőnek és csőrük élénk narancssárga színűre vált.

Fotó: Balla Tihamér

A nemzeti park makói tájegységében összesen mintegy 50 pár szürke gém és 10 pár nagy kócsag költ. A párok kialakulásának időszakában gyakoriak a konfliktusok. Az egymással rivalizáló hímek gyakran verekednek. Igen látványos, ahogyan ezek a nászruhás, nagy madarak viaskodnak a szárazföldön, vagy a levegőben. Aki szeretne színes tollazatukban gyönyörködni, az megteheti ezt egy távcső segítségével a Montág-pusztai megfigyelőtoronyból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában