Szatymaz

2023.03.22. 17:45

Otthont teremtettek a rotarysták egy szatymazi anyának és gyermekeinek - Fotók

Egy négy gyermekes özvegyasszonynak segített otthonhoz jutni a Szent-Györgyi Albert Rotary Club. A tagok összefogásának köszönhetően tudtak bérbe venni és felújítani egy romos tanyát, ahol Brigittáék új életet tudnak kezdeni.

Timár Kriszta

A négy gyermekes özvegynek a rotarysták összefogásának köszönhetően lesz otthona. Fotó: Gémes Sándor

Hatalmas összefogással juttattak otthonhoz egy négy gyermekes özvegyasszonyt a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagjai. Némethné Börcsök Brigitta két évvel ezelőtt veszítette el férjét, akit rákbetegen a Covid győzött le. Akkor úgy tűnt, teljesen kilátástalanná vált az élete.

Korábban volt egy házunk, de azon svájci frank hitelünk volt, így elvesztettük. Azóta albérletben éltünk. A férjem halála után viszont nem tudtam abban a lakásban maradni, így ideiglenesen édesanyámékhoz költöztünk. Természetesen tudtuk, hogy nem maradhatunk sokáig ennyien egy fedél alatt, így elkezdtem nézelődni. Találtam is egy tanyaépületet, két házzal anyukámék mellett, de kiderült, az állami tulajdonban van, így még akkor sem tudnám megvenni, ha felvenném hozzá a hitelt, ahogyan terveztem

 – mesélt az előzményekről az édesanya.

Brigitta a CE Glassnál dolgozott már ekkor, történetéről így szerzett tudomást a cég ügyvezetője, Varga Gusztáv, aki rotarysta társával, a szintén szatymazi kötődésű Vass Györggyel vetette fel a klubban, hogy segítsenek a nőnek, aki erőn felül igyekezett mindent egyedül megadni 18, 14, 8 és 2 éves gyermekeinek. A jótékonysági szervezet tagjai között különböző területeken dolgozó férfiak vannak, ez pedig most különösen jól jött, hiszen minden kapcsolati tőkéjüket meg kellett mozgatniuk a családért. Első lépésként elintézték, hogy Brigitta bérbe vehesse a tulajdonos MR Lakásalaptól a tanyát, melyet később akár meg is vásárolhat. Ezt követően pedig egy építkezési vállalkozó klubtag segítségével megkezdték a felújítását, az évek óta lakatlan épület ugyanis meglehetősen romos állapotban volt. Erre az anyagi hátteret a tavaly év végi Két pápa című jótékonysági színházi előadások bevétele adta, de több tag magánemberként is támogatta ezt a projektet.

Egyik klubtársunk kapcsolatainak jóvoltából a Dél-Plast Zrt. felajánlotta, hogy kicseréli a nyílászárókat, egy másik közbenjárására pedig megoldódott a villanyóra problémája is, melyet eredetileg hatalmas összegért át kellett volna helyeztetni. De jogászaink is sokat segítettek az ügyintézések során, vagyis a különböző hátterű és szaktudású tagok összefogásának eredménye, hogy ennek a családnak otthont tudunk teremteni

 - fogalmazott Kóti Zoltán, a klub soros elnöke.

A rotarysták 3,5 millió forintot gyűjtöttek össze a tanya felújítására, de közel ugyanekkora az értéke annak, amit saját munkájukkal vagy kapcsolati tőkéjükkel hozzátettek ahhoz, hogy a tanya lakhatóvá váljon. Az épület értékét így több mint 7 millió forinttal növelték meg, Brigitta azonban az eredeti, felújítás előtti áron veheti majd meg, ha összegyűlik rá a pénze. 

Egyedül nem hiszem, hogy talpra tudtam volna állni. Nagyon hálás vagyok ezért a segítségért 

– sírta el magát az édesanya, aki egyébként gyermekeivel szintén részt vesz a munkálatokban, és már nagyon várják, hogy édesanyja szomszédjába beköltözhessenek, immár saját otthonukba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában