Szegedi hírek

2023.03.18. 19:00

Tiltakoznak a harmadik híd mostani tervei ellen

Több civil szervezet sem ért egyet a harmadik híd eddig elkészült terveivel, aggódnak amiatt, hogy autópályává válhat a Bécsi körút. Lapunkhoz eljuttatott közleményükben azt írták, az 50 éve tervezett hidat 50 évvel ezelőtti gondolkodást követve építenék meg, és az 1970-es évek közlekedéspolitikája térne vissza Szegedre.

K.A.R.

Közmeghallgatáson mutatták be a Városháza házasságkötő termében a harmadik Tisza-híd terveit. Archív fotó: Karnok Csaba

A Bécsi körút miatt aggódik a Magyar Kerékpárosklub és több szervezet. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben azt írták, hogy sok évtizednyi halogatás és ígérgetés után végre részletes terveket készítenek a szegedi harmadik Tisza-híd megépítéséhez, de a szegediek, és főleg az érintett Bécsi körút környékén élők még nem is sejtik, hogy milyen tervek készülnek a budapesti tervezőirodánál.

A Magyar Kerékpárosklub és több szervezet szerint a bemutatott elképzelések alapján egy 6-7 sávos belvárosi autópályát terveznek a Bécsi körútra, a házak ablaka alá vitt járműforgalommal, túlságosan keskeny bicikliúttal, rengeteg kivágott fával és bokorral, valamint minimálisra csökkenő zöldterülettel. Úgy vélik, a tervezők teljesen figyelmen kívül hagyják Szeged közlekedési koncepcióit, autóba fullasztják Alsóvárost, megszüntetik a buszsávokat és a zebrák egy részét. 

A közleményben hangsúlyozták, a hídra nem terveznek helyi tömegközlekedést, és a vasúti hidat sem tervezik most meg, sőt, a makói vasútvonal városhoz közeli részét megszüntetnék, tönkretéve ezzel a vasúti közlekedés maradékát is. Azt írták, tiltakoznak az Építési és Beruházási Minisztérium és az önkormányzat közös ámokfutása ellen, valamint követelik, hogy a tervezést a lakosok és civil szervezetek bevonásával folytassák, és a terveket a 21. századi követelményeknek, és Szeged fenntartható közlekedésre vonatkozó stratégiáinak megfelelően alakítsák át.

A közleményben kitértek arra is, hogy manipulatív módon csak a növényekkel befuttatott híd látványterveit mutatták be, és erre hivatkozva nevezi az önkormányzat igazi zöld projektnek a tervezett beruházást. Ez azonban nem más, mint greenwashing, vagyis zöldre festése valaminek, ami egyáltalán nem az. A hídon lévő növényes sétány sosem fogja tudni betölteni egy városi zöldterület funkcióját.

A civil szervezetek több javaslatot is tettek a tervezők felé, többek közt azt, hogy az ellentétes irányok között zöldsávot alakítsanak ki, amely a csomópontok területén járműosztályozóvá, vagy gyalogosok átkelését elősegítő középszigetté alakulhat. Ez hozzájárul a hősziget csökkentéséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában