Szegedi hírek

2023.03.28. 17:30

Török vállalkozó kapott egyetemi kitüntetést - Galéria

Mecénás-díjjal tüntette ki Altay Mehmet Gökbilgint a Szegedi Tudományegyetem vezetősége kedden. Az Amerikai Egyesült Államokban élő török vállalkozó az utóbbi két évtizedben nagyon sokat tett annak érdekében, hogy édesapja, Tayyib M. Gökbilgin emlékét méltó módon ápolja.

Munkatársunktól

Altay Mehmet Gökbilginnek Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár adta át a Mecénás-díjat. Fotó: Török János

Tayyib M. Gökbilgin történész jelentős könyvtárat hozott létre keleti és nyugati nyomtatványokból. Elsősorban a 19. századi és a 20. század eleji oszmán-török források, irodalmi alkotások és európai nyelvekből készült fordítások szerepelnek hagyatékában, amelyből 1200 darabot fia az SZTE-nek adományozott. A kötetek a Klebelsberg Könyvtár keleti gyűjteményét gazdagítják a jövőben. 

Fotó: Török János 

Az ünnepélyes díjátadón Rovó László, az SZTE rektora köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, az Erasmus program keretében 69 török egyetemmel 118 együttműködési megállapodást kötött a szegedi egyetem, amelynek mind a 12 kara részt vesz a programban. Az aktuális tanévben több mint negyven török hallgató tanult az SZTE-n részképzésben, többségük a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon. 

A rendezvényen beszédet mondott a kitüntetett mellett Özkan Duman, a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének első titkára és Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese is. 

 

Gökbilgin professzor gazdag könyvtára sok diákot és szakembert szolgálhat. A legmegfelelőbb helyen fog továbbélni Magyarországon, és nagyban hozzájárul majd a török-magyar kapcsolatokhoz

 – mondta Özkan Duman. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában