Szegedi hírek

2023.03.29. 18:10

Várólista helyett felkészülési lista kellene

Évente 100 ezer emberből 45-nél mutatják ki a vastagbélrákot hazánkban, az európai országok közül nálunk küzdenek a legtöbben ezzel a daganattal. Minderről Szijártó Attila, az MTA doktora beszélt egy online előadáson, ahol a várólisták is szóba kerültek.

Kiss Anna

Forrás: https://semmelweis.hu/

– Hazánkban évente annyi vastagbélrákos beteget diagnosztizálnak, mint Balatonalmádi lakossága, és annyian halnak meg a betegségben, mint amennyien Tokajt lakják. Nem vesszük annyira komolyan a vastagbélrákot, mint amennyire megelőzhető lenne – mondta el Szijártó Attila egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Március világszerte a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, éppen ezért a Gyógyulj Velünk Egyesület a nemzetközi Digestive Cancers Europe szervezettel együttműködésben szemléletformáló programokat szervez. Ennek részeként szerveztek online előadást is a Facebookon, ahol Szijártó Attila osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat.

– A rákfajták közül a második leggyakoribb, míg a halálozási adatok tekintetében a harmadik helyen van a vastagbélrák. A férfiak és a nők aránya szinte azonos, azonban azt látni, hogy főként az 50 és 70 év közöttieket érinti, de az 50 év alattiak körében is előfordul. Tehát nem elég 50 éves kor felett foglalkozni a betegséggel és annak megelőzésével, hanem már jóval előtte fontos ellene tenni. A szűrővizsgálatnál jobb megelőzési módszer nincsen – közölte a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának igazgatója.

Előadásából kiderült, a szűréssel nemcsak a betegség kialakulását lehet megelőzni, hanem a már kialakult, de vizsgálat hiányában nem észlelt probléma kezelésében is fontos. Az időben felismert betegség ugyanis kezelhető, és megelőzhető az, hogy halálhoz vezessen.

A szakember elmondta, a betegség kialakulásában szerepet játszó tényező többek közt a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a rostszegény és zsíros ételekben gazdag táplálkozás is, de akár a 2-es típusú cukorbetegség vagy a Crohn-betegség is vezethet vastagbélrákhoz.

Kitért a már kialakult betegségek kezelésére is, ami általában sebészeti beavatkozással történik. Ugyanakkor Szijártó Attila szerint a műtétek előtt nem várólistáról, hanem felkészülési listáról kellene beszélni minden egészségügyi intézményben. Vagyis a kezelés előtti 6-8 hetet a szorongás oldásával, a tápláltsági állapot felmérésével és befolyásolásával, valamint rendszeres fizikai aktivitással kellene töltenie a betegeknek a szakorvos segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában