Közel kétszázan utaztak a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjával

2023.03.21. 20:00

Zentára látogatott a mórahalmi szakképző iskola - Fotók

A mórahalmi Tóth János szakképző iskola minden diákja, tíz osztály, közel 200 tanuló látogatott kedden Zentára és Szabadkára a Rákóczi Szövetség támogatásával. A tanulók megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharc zentai áldozatairól, fociztak a helyi gimnazistákkal és beültek a zentai városháza dísztermébe.

Arany T. János

Zentán a Felsővárosi Köztemetőben emlékeztek a mórahalmi Tóth János szakképző iskola diákjai az 1849. február elseji tragikus zentai események áldozataira. Fotó: Arany T. János

Fotó:

Mint megírtuk, idén 147 Kárpát-medencei középiskola mintegy 6500 diákja utazik, vagy utazott a március 15-i nemzeti ünnepen legalább egy határ átlépésével másik iskolához közösen ünnepelni és emlékezni a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjával. A program célja 1994 óta, hogy a Kárpát-medence országaiban élő magyar középiskolások együtt emlékezzenek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, és ehhez kapcsolódóan minél több élmény és emlék, valamint személyes kapcsolat szülessen.

Minden diák utazhatott

A megyéből a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium minden diákja elutazhatott kedden a Zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumba. Egy egész iskolányi diák mozgatása logisztikailag sem egyszerű feladat. Tíz osztály közel 200 diákja négy busszal indult útnak kedd reggel nyolc órakor a röszkei határ felé, ahol Angyalné Kovács Anikó, az iskola igazgatója előre jelezte a diákok érkezését.

Műsor az emléksírhelynél

A határátlépés így mindössze csak egy órát vett igénybe. Mindkét oldalon le kellett szállni, majd egyenként ellenőrizték a személyi igazolványokat. Zentán a diákok az 1849. február elseji tragikus zentai események áldozataira emlékeztek a Felsővárosi Köztemetőben, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél. Ez volt a magyar szabadságharc legtöbb polgári áldozatot követelő összecsapása. Az emlékhelynél a kilencedikesek adtak műsort. A megemlékezést barátságos futballmeccs követte a sportcsarnokban, ahol a Zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csapatával mérkőztek a Tóth János diákjai. A torna hazai győzelemmel zárult.

Kecsege a címerben, diákok a díszteremben

A sportot kultúra követte. A zentai városháza dísztermében, amit teljesen elfoglaltak a mórahalmi iskola diákjai, még a polgármester és a vezető tisztségviselők helyére is beültek, Tari László helytörténeti kutató tartott rövid előadást Zenta történetéről, aminek lényege, hogy Zenta a magyar oktatás és kultúra fővárosa a Délvidéken, a halnak pedig olyan fontos szerepe volt a település életében, hogy két kecsege még a címerében is helyet kapott.

Jövőre Arad a cél

A történelmi előadást szabadprogram követte. A városháza melletti kávézóban az igazgatónő elmesélte, amióta lehetőség van rá, minden évben pályáznak és minden évben támogatja is őket a Rákóczi Szövetség. Az előző két évben a koronavírus-járvány miatt nem lehetett külföldre utazni, akkor Gyulán és Szarvason járt az iskola mind a 200 diákja. – A megemlékezésen kívül mindig része a kirándulásnak egy történelemóra és a sport. Óriási élmény ez a gyerekeknek és komoly közösségépítő ereje van – mondta. A kirándulás hazafelé rövid szabadkai városnézéssel ért véget. Jövőre Aradra szeretne utazni az iskola.

KÉPALÁ

Zentán a Felsővárosi Köztemetőben emlékeztek a mórahalmi Tóth János szakképző iskola diákjai az 1849. február elseji tragikus zentai események áldozataira. Fotó: Arany T. János

Négy busszal közel 200 diák utazott a mórahalmi Tóth János szakképző iskolából Zentára a  Rákóczi Szövetség támogatásával. Fotó: Arany T. János

Még a polgármester és a vezető tisztségviselők helyére is beültek. Teljesen elfoglalták a zentai városháza dísztermét a mórahalmi Tóth János szakképző iskola diákjai. Fotó: Arany T. János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában