Hódmezővásárhely

2023.04.01. 12:30

15 százalékkal akarták megemelni a díjakat

A hódmezővásárhelyi nyugdíjaslakópark tavaly 40 milliós veszteséget termelt, amit az önkormányzat a lakókkal fizettetne meg egy újabb drasztikus bérleti- és szolgáltatásidíj-­emeléssel. Közben 5 lakás üres, amelyek egyszeri bevételi díja 40–60 millió forintot jelentene.

Kovács Erika

A lakóparkban élők nem lehetnek nyugodtak, hamarosan ismét napirendre kerülhet az emelés. Fotó: Kovács Erika

Egyelőre fellélegezhetnek a hódmezővásárhelyi nyugdíjas­lakóparkban élők. Még nem fogadta el a közgyűlés a bérleti és szolgáltatási díjak emelését, de a következő hónapban valószínűleg újra napirendre kerül a kérdés. A nyugdíjaslakópark 2022-ben mintegy 40 millió forint veszteséget termelt, amit az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. Ezzel az indokkal terjesztették elő a csütörtöki közgyűlésre a 15 százalékos emelést. 

A működési költségeket legutóbb tavaly, november 1-jétől emelte meg a város. Akkor brutálisan, 100 százalékkal növelték a beköltözéskor fizetendő díjat, ami egy 48 négyzetméteres lakás esetében 9,5 millió forint lett. A havonta fizetendő négyzetméterenkénti díjat 50 százalékkal emelték meg, ami jelenleg 485 forint, a szolgáltatások térítési díja pedig 20 000-ről 26 500 forintra változott. 

Most, május 1-jétől újabb, 15 százalékos díjemelést tervezett az önkormányzat, a bérleti díjat 485-ről 616-ra, a szolgáltatási díjat 26 ezer 500-ról 32 ezer 990 forintra emelték volna. 

Vass Péter, a HVSZ Zrt. ingatlankezelési részlegének vezetője azt mondta, a 15 százalékos emelés nem lesz elegendő ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkentsék a veszteséget. Ahhoz, hogy önfenntartó legyen a lakópark, 690 forintra, illetve 37 950 forintra kellene emelni a jelenlegi díjakat. 
Képviselői kérdésre kiderült az is, hogy miközben az ön­kormányzat az emelésnél 40 milliós veszteségre hivatkozik, felújításra várva 5 lakás üresen áll, van, amelyik már több mint 1 éve, holott 30-an állnak sorba, hogy beköltözhessenek. Az 5 in­­gatlan kiadása máris 40–60 millió forint bevételt jelentene az önkormányzatnak. 

A szavazásnál Márki-Zay Pé­­­­ter, Berényi Károly, Mester Já­­nos, Fejes Péter, Gyöngyösi Ferenc, Lőkösné Nagy Sarolta és Gyutay Katalin szavazott igennel a bérleti és szolgáltatási díj emelésére, ami nem volt elég a minősített többséghez, mert Kis Andrea, Galambos Kornélné és Otlokán Mihály tartózkodott, Cseri Tamás és Krupiczer Ferenc pedig nemet mondott az emelésre. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában