Szegedi hírek

2023.04.11. 16:40

A gyerekek a leginkább veszélyeztetettek

Vármegyénkben széles körű összefogással valósítják meg a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát, amelyben a civilek kulcsszerepet töltenek be. A legveszélyeztetettebb korosztály az ifjúság.

Koós Kata

A bűnmegelőzés ügyének társadalmi hasznosságára hívják fel a figyelmet. Fotó: Karnok Csaba

Éppen tíz éve indította útjára a kormány a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát, amelynek végrehajtásával a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot bízta meg. Az évfordulót a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács és a vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ együtt ünnepelte kedden. A rendezvényen a civilek bűnmegelőzésben betöltött, kulcsfontosságú szerepét ismertették. 

Vajda Árpád, a vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkára elmondta, az országos tanács jelenleg négy vármegyében működtet regionális illetékességű alszervezetet, amelyek legfőbb feladata a helyi problémák kezelése, helyi közösségek és projektek felkarolása. Vármegyénkben az együttműködés nagyon széles körű, szerepet vállal a bűnmegelőzésben többek között a rendőrség, az Áldozatsegítő Központ, a megyei közgyűlés, az egyházmegye, a szakképzési centrumok, a tankerületi központok, de a vadaspark, a Máltai Szeretetszolgálat, az Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és a vármegyei polgárőr szervezetek is. 

Fotó: Karnok Csaba

A civil szervezetek töltik meg élettel a bűnmegelőzést vármegyei és országos szinten egyaránt

 – közölte Vajda Árpád. 

A bűnmegelőzési stratégia kiterjed a településbiztonságra, a gyermek- és ifjúságvédelemre, az áldozattá, valamint elkövetővé válás és a bűnismétlés megelőzésére is. 

Kispéter Andrea, a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület elnöke elmondta, a bűnmegelőzési akciók elsődleges célcsoportja az ifjúság. Ahogy fogalmazott, nem telik el úgy hét, hogy az agresszió valamilyen formája ne jelenjen meg a híradásokban a gyerekekkel kapcsolatban. Éppen ezért fordítanak kiemelt figyelmet egyrészt a módszertani fejlesztésekre, másrészt a családi programokra. 

A legfőbb eszközünk az élménypedagógia. Az élmények kötnek a családhoz, a kis közösségekhez. A gyerekek kiemelt veszélyben vannak az agresszió tekintetében, ennek elsődleges oka, hogy elszakadnak a szocializációs közegektől, ezért szervezünk játszóházakat, családi napokat, iskolákba járunk és számos képzést tartunk pedagógusok számára, ahol a megoldások lehetséges módjaival foglalkozunk

 – fejtette ki Kispéter Andrea. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában