Hollywoodi sztárzsivajban vette át a tudomány Oscar-díját Karikó Katalin

2023.04.20. 12:30

Chris Pine és Lauren Ridloff adta át a trófeát a biokémikusnak

Edward Norton is Karikó Katalinnal fényképezkedett az április 15-i Breakthrough Prize ceremónián. Az Egyesült Államok legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos díjának hollywoodi átadóján a világhírű kutatókat, köztük a díszvendég Karikó Katalin biokéámikust filmsztárok is ünnepelték.

Munkatársunktól

Karikó Katalin a díj átvételét követően megköszönte a lehetőségeket, amelyeket Amerikában kapott. Fotó: Francia Zsuzsanna

„A világot megváltoztató tudósokat” jutalmazza a Breakthrough Prize. Az évente több mint 15 millió dollárt elosztó díjat milliárdos üzletemberek és tudományfilantrópok hozták létre, mint Sergey Brin, a Google társalapítója, Mark Zuckerberg, a legnagyobb közösségi oldal készítője és felesége, Priscilla Chan, továbbá Jurij Milner, a fizikusból lett kockázati tőkebefektető és neje, valamint Anne E. Wojcicki, a genetikai információt közkinccsé tevő 23andMe csoport vezérigazgatója. Díszvendégként fogadták a Breakthrough Prize ceremónián Karikó Katalin biokémikust, a Szegedi Tudományegyetem alumnáját és professzorát.

A New Yorkban élő francia fotós, Brigitte Lacombe kitüntetőnek tartotta, hogy portrét készíthetett a Kisújszállásról Szegeden át 38 éve Philadelphiába érkezett és családjával ott letelepedett Karikó Katalinról. Háromgenerációs fénykép is készült. A magyar biokémikus ugyanis a lányával, a szegedi születésű Francia Zsuzsannával és csecsemő lányunokájával, Zsuzsival együtt élvezte a „Tudomány Oscar-díja” átadójának reflektorfényét – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem közleményében.

– 1985-ben érkeztem az Egyesült Államokba Magyarországról a férjemmel és a kétéves Susan lányunkkal együtt. Az évtizedek során nagyon keményen dolgoztunk. Susan, aki ma itt van velem, kitűnt a tanulmányaiban és az evezésben, az amerikai női 8-as hajóban evezve két olimpiai aranyérmet nyert. Én a legtöbb időt a laboratóriumban töltöttem, hogy az mRNS terápiásan hasznos molekulává váljon. Miközben átveszem az áttörésért járó Breakthrough-díjat, elgondolkodom családom szerény kezdetén, és hálás vagyok mindazokért a lehetőségekért, amelyeket itt, Amerikában kaptunk – mondta  Karikó Katalin a díj átvételét követően. 

A Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében kulcsszereppel bíró Karikó Katalin és amerikai kutatótársa, Drew Weissman számára a Star Trek-sorozat Kirk kapitánya, vagyis Chris Pine és a siket amerikai színésznő, Lauren Ridloff adta át a Breakthrough Prize-trófeát. 

Jutalmazott társai közül Karikó Katalin kitüntette figyelmével a nukleinsav-alapú kutatásokat végző Dennis Lo-t. A korábbi díjazottak közül pedig megjelent a gálán a Nobel-díjas Jennifer Doudna is. 

A tudomány sztárjait a színpad, a képernyő, a sport csillagai ünnepelték. Bevonult az ünnepségre mások mellett az ex-teniszező Maria Sharapova, a popénekes és dalszövegíró Christina Aguilera is, John Legend műsort adott. Közreműködésével emelte a gálaműsor rangját például az olasz származású filmszínész, Danny DeVito, az amerikai színész és producer Edward Norton, valamint Robert Downey Jr. és az izraeli modell és filmszínésznő, Gal Gadot.

A The Painted Veil (Színes fátyol) című filmben Edward Norton azt a mikrobiológust alakítja, akit elküldenek Kínába egy megfékezhetetlennek tűnő járvány kezelésére. A távoli vidéken végül orvosként kell működnie. Erről a szerepéről annyit mondott a díjátadón Karikó Katalinnak: „Én csak eljátszottam ezt a hőst. De te igazi voltál”.

 

 

Címkék#Karikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában