Hódmezővásárhely

2023.04.18. 10:00

Ebrendészeti telepről szabadulva: Szuri második esélye

Egyetlen érdeklődő nélkül töltött három hetet a vásárhelyi sintértelepen a fekete, Szuri névre keresztelt fiatal kutya. Gyarmati Dorka civil aktivistától kapott egy új esélyt az életre.

Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Szinte folyamatosan telt házzal működik az önkormányzati fenntartású vásárhelyi ebrendészeti telep. Tájékoztatásuk szerint az örökbe adott kutyák száma 98 százalék feletti, ám többségüket – főként távolabbi településeken, például Gyulán működő – állatvédő egyesületek mentik ki. Mivel a civil szervezetek legtöbbje ugyancsak maximális létszámmal kénytelen dolgozni, legtöbbször megvárják a sintértelepekre vonatkozó 45 napos tartási kötelezettség végét. Onnantól már egészséges állat is bármikor altatható. A korábbi 14 napos határidőt meghatározó kormányzati rendeletet még 2021 végén módosították.

Utcáról az inkubátorba

Civil állatvédőként tevékenykedik a városban Gyarmati Dorka, hétfőn reggel hozta ki a telepről azt a karanténja végéhez ért fekete fiatal ebet, amelyet ő maga adott le korábban a kutyainkubátoron keresztül. Épp egy cicamentésen járt, amikor szembe jött vele a fiatal fekete jószág egy forgalmas úton, hazavinni hirtelen nem tudta, ez tűnt tehát a legjobb döntésnek. Az inkubátor ajtaja egy zárt kennelre nyílik, ott elvileg bárki elhelyezhet talált kutyát. Azért elvileg, mert a telt ház miatt a kennel jelenleg foglalt, így a bejárat is zárva.

Félholt kutyák a szaporítóktól

A telepen Szuri névre keresztelt fiatal jószág most Dorka három saját, végtelenül türelmes kutyájával együtt szocializálódik. A korábban már Bulgáriát, Dániát is megjárt fiatal lány szerint Vásárhely – a kóbor kutyák helyzetét tekintve – biztos, hogy ott van az ország tíz legrosszabb helyzetű városa között. Még mindig rengetegen vásárolnak "kéz alól" ahelyett, hogy gazdátlan jószágoknak adnának új esélyt. A legtöbben a befogottak hiányos szocializációjára, illetve a nehéz előélet miatti esetleges problémákra hivatkozva zárkóznak el a menhelyes, vagy sintértelepes mentéstől. Így viszont olyan embereket támogatnak vásárlásukkal, akiket tenyésztőnek semmiképp sem nevezhetünk. Nem véletlenül tartják Magyarországot szaporító nagyhatalomnak. A vásárhelyi aktivista szerint az a szomorú, hogy a kutyagyártásról szóló egyre több dokumentumfilm, cikk és kampány sem rettenti el az olcsó, de fajtatisztának mondott ebek vásárlóit. Elég csak a közelmúltbeli tömörkényi esetre gondolni: a lebukott szaporítótól lényegében félholt kutyák kerültek több átvevő szervezethez.

A befogott kutyák többsége nem ismeri a pórázt, ám gyorsan tanulnak. Fotó: Tábori Szilvia

Az élet lehetősége

Gyarmati Dorka szerint a vásárhelyi ebrendészeti telep híréről részben, vagy egészben a közösségi oldal posztjai tehetnek. Rengeteg a megalapozatlan, konkrét háttértudás nélküli acsarkodó bejegyzés. A civil állatvédő úgy látja, ha minden ötödik ember vállalná az ideiglenes kutyatartást, akkor lényegesen jobb lehetne a helyzet. A szocializált ebeket lényegesen könnyebb örökbe adni. Ezt teszi most Dorka is már a sokadik mentvényével. Szuri hétfőn reggel bekerült az ő háromtagú jól összeszokott saját falkájába és hamarosan jöhetnek a gazdijelöltek. Annak ellenére, hogy az aktivista egyesületi háttér nélkül menti az állatokat, tőle is csak ügyvéd által kidolgozott szerződéssel fogadhat örökbe bárki. Dorka szerint a legtöbben elfelejtik, Szuri története nem ért véget azzal, hogy kikerült az ebrendészeti telepről. Sokat tanul majd náluk, fajtársaival szocializálódik, de legfőként esélyt kap az életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában