Földeák

2023.04.26. 10:00

Klubot alapítottak a földeáki Etelkák

Szép, ősi eredetű, de ma már eltűnőben lévő női keresztnév az Etelka. Viselői Földeákon azonban nem akarnak belenyugodni abba, hogy lassanként elfogynak: a helyi könyvtárban Etelka-klubot alapítottak.

Szabó Imre

Etelkák egymás között a földeáki könyvtárban. Fotó: Földeáki könyvtár

Fotó: Csányi Etelka

Klubot sokféle alapon szokás alapítani – ilyen például a közös érdeklődés, hobbi vagy egészségügyi-társadalmi helyzet. Az azonban ritkaságnak számít, ha egy bizonyos keresztnév viselői állnak össze. Földeákon nemrégiben mégis ez történt: klubot alapítottak a falu Etelkái. Úgy tudjuk, egy-két kivétellel a falu összes Etelkája benne van, a taglétszám mintegy tucatnyi – azaz, ahhoz képest, hogy ma már ritka ez a keresztnév, Földeákon sokan viselik. Idén januárban alakultak meg teljesen spontán módon, még hivatalos vezetőjük sincs. Eddig két összejövetelük volt a helyi könyvtárban.

Fotó: Földeáki könyvtár    
Fotó: Csányi Etelka

Mit csinálnak egy ilyen klubban, azon kívül persze, hogy megünneplik a közös névnapot? Az egyik alapító tag, Csehpál Etelka – a község egyik háziorvosa – legutóbb például kiselőadást tartott Dugonics András 1788-ban megjelent, Etelka című regényéről. Szóba került ugyanis, hogy maguk az Etelkák sem mindig tudják, honnan ered a nevük. Mint kiderült, az Etelka a tudós-polihisztor Dugonics névalkotása. A doktornő természetesen el is olvasta a regényt, ami egyébként az első magyar nyelven a maga nemében. Nem volt egyszerű, mert a nyelvújítás kora előtt íródott, ezért sok kifejezést nem lehetett azonnal megérteni belőle. 

De ahogy elmélyültem benne, kiderült, hogy kifejezetten fordulatos, izgalmas szerelmes regény

 – árulta el nekünk. Egy részét, hogy könnyebben érthető legyen, le is fordította a mai nyelvezetre.

Csehpál Etelka, aki amúgy nem földeáki lakos, azt mondja, az Etelkák sajnálják, hogy eltűnőben vannak, ma már más keresztnevek a divatosak, pedig gyermekkorukban általában maguk sem rajongtak érte. 

Az igazság az, hogy én sem szerettem. Régiesnek találtam. Mára viszont büszke vagyok rá, nagyon megkedveltem, és remélem, újra divatba jön még

 – mondta Csehpál Etelka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában