Szeged

2023.04.10. 10:00

Olasz balettprodukció érkezik Szegedre

Útkeresés, elveszett pillanatok, feladott álmok, remény és a '80-as évek eufóriája elevenedik meg a színpadon az MM Contemporary Dance Company előadásában. A neves olasz társulat a Nagyszínházban lép fel május közepén.

K.K.

Az est címadó produkciója, a Ballad portré és tisztelgés a '80-as évek emléke előtt. Fotó: Tiziano Ghidorsi

A Szegedi Kortárs Balett meghívására május 18-án a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont az Olaszországból érkező MM Contemporary Dance Company előadásának a 10. Színházi Olimpia keretében. Mauro Bigonzetti és Enrico Morelli Ballad, illetve Elegia_care landscapes című koreográfiáját a Nagyszínházban láthatja majd a szegedi közönség.

Enrico Morelli neve vélhetően nem ismeretlen a magyar színházbarátok számára. A Szegedi Kortárs Balett társulatával együttműködve olyan nagy sikerű koreográfiák fűződnek a nevéhez, mint a Menyegző, a Coppélia, az Orfeusz és Euridéké, valamint a Moderato Cantabile. A táncos-koreográfus szakmai kiválóságát tükrözi, hogy Olaszországban számtalan koreográfusversenyt megnyert már, 2001-ben pedig táncosként az Olasz Köztársaság Ezüst medáljával tüntették ki.

A szegedi balett társulat közleményében úgy fogalmazott, az Elegia_care landscapes című táncműve a saját utukat és identitásukat keresőkről szól. Az elveszett pillanatok és kapcsolatok története, kutatás az ember emlékezetében olyan képek és tájak után, amelyek egykor ismerősek voltak. A tánc különböző utak és pályák forgatagává, látszólag egy ősi káosszá válik egészen a nyugalom visszatéréséig, ami magában hordozza a döntést, hogy átadjuk-e magunkat a megújult reménynek és újjászületésnek.

Az est címadó produkciója, a Ballad portré és tisztelgés a '80-as évek emléke előtt. Zenei képek általi narráció, amely feleleveníti a kor szenzációit, kitörő eufóriáját, „kollektív ostobaságát” és „feladott álmait”. Életre hívja az akkori idők életérzését, a kreatív alkotói kísérletezés levegőjének „illatát”, azt az időszakot, amikor a társadalmat a lendület ritmusa és a változás izgalma folyamatos alakulásra késztette. A darab magával ragadó zenei dramaturgiára épülve kelti életre a korabeli művészeket és a hősöket. 

Olaszország legismertebb koreográfusa, Mauro Bigonzetti táncos pályafutása 1979-ben, Rómában indult a Balletto del Teatro dell’Operánál, majd Reggio Emiliában folytatódott 1983-ban, ahol csatlakozott az Aterballetto társulatához. A későbbiekben jelentős nemzetközi balett-és táncegyüttesek megbízásain dolgozott, mint a La Scala Ballet, a N.Y.C. Ballet, a Bolshoi Ballet, a Staatsballett Berlin és a Gulbenkian Foundation.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában