Az operettszínész etikátlannak minősítette a pályáztatási folyamatot

2023.04.26. 17:50

Peller Károly visszavonta színházi főigazgatói pályázatát - Fotók

A szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán hallgatta meg a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázó három aspiránst. Tóth Péter és Barnák László esetében a meghallgatás a tervezett mederben folyt le, Peller Károly azonban Botka László polgármester közösségi oldalán közzétett posztjára hivatkozva méltánytalannak és etikátlannak minősítette a pályáztatási folyamatot.

A kulturális bizottság egyöntetűen a regnáló főigazgató, Barnák László pályázatát támogatta. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Pénteken pont kerülhet a Szegedi Nemzeti Színház, azzal együtt a Szegedi Szabadtéri Játékok és a REÖK főigazgatói posztjára kiírt pályázatok elbírálásának végére. Akkor hoz majd végleges döntést a szegedi közgyűlés a főigazgató személyéről, aki július 1-ől 2028. június 30-ig töltheti majd be a pozíciót. Mint korábban megírtuk, hárman pályáztak a posztra: Tóth Péter zeneszerző, Peller Károly operettszínész és Barnák László regnáló főigazgató. 

A pályázatok elbírálásának első állomása március 6-án volt, amikor egy kilenctagú szakmai bizottság hallgatta meg és véleményezte az aspiránsokat. Ennek a bizottságnak tagja volt a Kulturális és Innovációs Minisztérium öt delegáltja, továbbá a színház és a szegedi önkormányzat két-két képviselője. A szakmai bizottság egyöntetű igennel a regnáló főigazgató, Barnák László pályázatát támogatta. 

Szerdán újabb fontos mérföldkőhöz érekezett a pályáztatás. A szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága is szavazott a pályázatokról. A bizottsági meghallgatáson megjelent mindhárom aspiráns, a pályázók nyolc percet kaptak, hogy összefoglalják pályázataik tartalmát, ismertessék elképzeléseiket, céljaikat. 

Peller Károly a pályáztatás folyamatát méltatlannak és etikátlannak minősítve visszavonta pályázatát. Elmondta, Botka László polgármester a szakmai bizottság döntéshozatala után közösségi oldalán, Barnák Lászlónak címzett gratulációjában leírta, hogy a szakmai bizottság döntése alapján, az új színháztörvény fényében már csak őt választhatja meg a városi közgyűlés. 

Az eljárásban a jelöltek végül statiszták lettek. A szakmai bizottság döntésének megkérdőjelezhető módon való közzététele, a nyertes kihirdetése nem csak a közvéleményt, de a döntéshozatali szereplők befolyásolását is jelentheti. A pályázati eljárásnak két jogi akus a része még: a kulturális bizottsági és a közgyűlési döntés. Az előbbi történik most. Majdnem két hónappal azután, hogy egy téves hivatkozás és etikátlan gratuláció már eldöntött egy helyzetet

 – mondta Peller Károly.

A kulturális bizottság 9 igen szavazattal Barnák László pályázatát támogatta. Tóth Péter pályázata esetében a szavazatok aránya 3 igen és 6 tartózkodás volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában