Szeged

2023.04.03. 14:40

Zöld innovációkról cseréltek tapasztalatot - Fotók

A települési zöldfelület- és az esővíz gazdálkodás volt a témája a Reflex Egyesület, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Csemete Egyesület találkozójának, amelynek hétfőn a szegedi városháza adott otthont. Zöld ötleteket, mintákat és tapasztalatokat mutattak be.

Koós Kata

Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke beszámolt egy nyáron záruló Erasmus+ pályázatról, amelynek célja a természetalapú megoldásokhoz kapcsolódó innovációk népszerűsítése. Fotó: Karnok Csaba

Az éghajlatváltozás témájához kötődő természetalapú városfejlesztési megoldások, ötletek és lehetőségek adták a témáját annak a tanácskozásnak, amely a győri Reflex Egyesület kezdeményezésére a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a szegedi Csemete Egyesület részvételével zajlott hétfőn a városházán. A program első felében előadásokat hallhattak a résztvevők a természetalapú innovációk, a faérték meghatározás, a zöldfelület- és az esővízgazdálkodás témájában. 

A nyitóelőadást Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke tartotta, aki ismertette a nyáron záruló Erasmus+ pályázatot, amelynek célja a természetalapú megoldásokhoz kapcsolódó innovációk népszerűsítése. Ebben a nemzetközi együttműködésben a magyar szövetség és a Reflex Egyesület partnerei német, osztrák, olasz, horvát és román szakmai szervezetek. A projekt keretében két online kiadványt állítanak össze. A természetalapú megoldások példatára már elérhető online. A háromrészes településfejlesztési kiadvány pedig jelenleg készül, amelyben zöld városfejlesztési módszereket, hasznos eszközöket és alkalmazásokat mutatnak majd be, továbbá az országos és a települési szabályozásokat is górcső alá veszik.  

A nyitóelőadás után kimondottan a térség zöld törekvéseiről, futó projektjeiről hallhattak az érdeklődők. Az egyik előadó Gulyás Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi adjunktusa volt, aki A zöld ötven árnyalata címmel tartott előadást.  

– A tanszéken a zöld módszerek hatékonyságát vizsgáljuk, amelyek nagyon sokfélék lehetnek. Egy városszerkezetben mindig gond, hogy hol találjanak helyet a zöldfelületnek. Felfedezhetünk a felszínen új területeket. A faltól falig aszfaltozás sajnos bevett gyakorlat volt az elmúlt évtizedekben, ezért a zöld sávok nagy része elveszett. Ezek újranyitása lehet az egyik új lehetőség, de emellett arra biztatjuk a kutatás irányából a várostervezőket, hogy merjünk elrugaszkodni a földtől. Tehát a vertikális, a tetőre felhelyezett zöldfelületek tudnak segíteni egy nagyon szorongatott, belvárosi környezetben. Külvárosban a meglévő zöldfelületek klímatudatos átalakítása segíthet – fejtette ki az egyetemi adjunktus. 

A tanácskozás a Széchenyi téren zárult, amelynek egyik platánfájánál elhelyezték az Éghajlatvédelmi Szövetség faérték tábláját.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában