Szentes

2023.05.31. 19:30

Ahol a tudás és a szakmai gyakorlat találkozik

Évtizedek óta tart a munka­kapcsolat az Árpád-Agrár Zrt. és a MATE Kertészettudományi Intézete között. A közös munka napról napra bővül, legyen szó a hallgatók gyakorlati tudásának megszerzéséről, kutatás-fejlesztésről és innovációról, vagy éppen a közös palántanevelésről.

Munkatásunktól

Szoros a munkakapcsolat az Árpád-Agrár Zrt. és a MATE Kertészettudományi Intézete között. Fotó: Arany Sándor Gábor

A cég és az egyetem közötti partnerséget a tavaly novemberben aláírt stratégiai együttműködési megállapodás koronázta meg. Az ebben rögzítettek szerint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Árpád-Agrár cégcsoport közös kutatás-fejlesztési projektekben és a biológiai növényvédelem területén működik majd együtt, amelyet az oktatás területére is kiszélesítenek.

Mint Csikai Miklós, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója kiemelte, a céljuk olyan, a legkorszerűbb kertészeti, zöldséghajtatási technológiai és műszaki ismeretekkel rendelkező szakmérnökök képzése, akik a biztonságos, zárt szabályozott környezetben történő élelmiszer-termeléshez szükséges speciális készségekkel rendelkeznek. Ennek elméleti megalapozását a MATE oktatói, míg a gyakorlati ismeretek átadását az Árpád-Agrár Zrt. mérnökei végezhetik. 

Ez a megállapodás egyrészt szentesítette azt a több évtizedes munkát, amit az egyetem és az Árpád közösen végzett, illetve néhány jövőbe mutató vállalást próbáltunk megfogalmazni. A jövőben megpróbálunk még inkább szorosan együttműködni, közös pályázatok felkutatásában, kutatás-fejlesztési programok kivitelezésében, de több együttműködés is van az Árpád és az egyetem között, például növényvédelmi vonalon

 – közölte Geösel András egyetemi docens, a MATE Kertészettudományi Intézetének vezetője. 

Fotó: Arany Sándor Gábor

Szeretnénk egy közös képzést kidolgozni, kifejezetten a hajtató kertészeket megcélozva, annak érdekében, hogy megfelelő felkészültséggel, rutinnal rendelkező kollégákat tudjunk részben továbbképezni, részben újakat kiképezni arra a termesztéstechnológiára, amiben Magyarországnak óriási kihasználatlan potenciája van

 – tette hozzá a Kertészettudományi Intézet vezetője. 
Mint Geösel András rámutatott, az is céljuk, hogy a hallgatók a diploma megszerzése után megragadjanak azoknál a cégeknél, ahol a gyakorlati tudást magukba szívták. 

A kertészmérnök alapképzés mintatanterve szerint a hallgatók az utolsó félévükben 15 hetet kötelezően valamilyen termelő cégnél kell, hogy eltöltsenek szakmai gyakorlatként. Ha ez beválik, akkor ott általában egymás kezébe szoktak csapni

 – emelte ki Geösel András. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában