Szegedi hírek

2023.05.19. 14:40

Az értékőrzés fontosságát hangsúlyozta a főispán – Galéria

Az értéksemlegesség veszélyeire hívta fel a figyelmet Róth Márton főispán az Új Zsinagóga avatási évfordulója alkalmából mondott beszédében. Az ünnepségen Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke átadta a Löw-emlékplaketteket.

Koós Kata

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A zsinagóga történelmi jelentőségéről tartott előadást Róth Márton, Csongrád-Csanád vármegye főispánja pénteken, az Új Zsinagóga avatásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében. Úgy fogalmazott, a zsinagóga megépítésének létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy annak idején 298 adományozó támogatta különböző összeggel megvalósítását, további negyven ember pedig természetbeni felajánlásokkal, például tóraköpenyekkel, gyertyatartókkal, térdeplő párnákkal. 

A főispán elmondta, az Új Zsinagóga több építészeti stílus jellegzetes vonásait is magán viseli, kifejezve a zsidóság kulturális sokszínűségét. Az ekletika tárgyalása során hangsúlyozta, a stílusok keveredése éppen ennek a sokszínűségnek az átmestését biztosította a jelenkor számára. 

Az egymás mellé állított stílusirányzatok nem káoszhoz, hanem rendhez vezettek, ugyanis az építési stílusok egymásba fonódásával felismerhető civilizáció-történetünk szerves fejlődésének visszatükröződése. Korunk nagy problémája, hogy eltávolodtunk ettől a szemlélettől. Ma ugyanis paradox módon nem az értékek őrzése, hanem azok relativizálása zajlik. A globalizálódó világ az értéksemlegesség nevében nem mer különbséget tenni jó és rosszabb között, ezzel felszámolja a jelzőfényként működő abszolút igazságokat 

– mondta a főispán. 

Az ünnepségen Buk István elnök átadta a Szegedi Zsidó Hitközség kitüntetéseit. Löw Immánuel emlékplakettel idén Székely Annát és Móricz Juditot méltatták, Löw Lipót emlékplakettet pedig Kovács Anita és Ács Péter vehetett át. 

 

Címkék#zsinagóga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában