Szeged

2023.05.31. 17:00

Építőipari konferenciát rendeztek a fenntarthatóság témájában - Fotók

Koós Kata

Nagy Gyula előadásában a klaszterek előnyeit ismertette. Fotó: Gémes Sándor

Építőipari szakmai programnak adott otthont szerdán a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara, amelynek fókuszában a természetes építőanyagok és a klaszteresedés lehetőségei álltak. A társszervező ArchEnerg Klaszter képviseletében Gonda András menedzser köszöntötte a megjelenteket. 

A rendezvénnyel az építőipar jelentőségét szeretnénk hangsúlyozni. Kiemelt figyelmet fordítva a természetes anyagok használatának fontosságára az energiahatékonyság növelésében, valamint az együttgondolkodás és együttműködés előnyeire

 – fogalmazott. 

Az első előadást az Enrawell Consulting Kft. képviseletében Nagy Gyula tartotta a klaszerek lehetőségeiről az ágazatban. Elmondta, hazánkban az építőipar még gyermekcipőben jár a klaszteresedés tekintetében. A klaszterek legfőbb előnyeként említette, hogy az azonos ágazatban dolgozó cégek együttműködése révén bizonyítottan jelentősen növelhető az általuk végzett tevékenység hatékonysága, egyúttal csökkenthetők a tagok költségei. Hosszú távon megoldást jelenthetnek az építőipar olyan égető problémáira, mint a munkaerőhiány, a digitalizáció kényszere és a fenntarthatósági kérdések. A klaszteresedés legfőbb gátja azonban hazánkban a vállalkozások egymás iránti bizalmatlansága mind a munkaerő, mind a munkaeszköz megosztása tekintetében. 

A program további részében a résztvevők megismerhették a korszerű, természetes anyagok klímavédelmi jelentőségét, továbbá az új, hamarosan kötelező építési termékeket és technológiákat, amelyek hozzájárulnak a szén-dioxid lekötéshez, így segítik a karbonsemleges technológiára való áttérést. Előadás témája volt többek között a vályog korszerű használata, a kendertégla és a kender, valamint a külső, vakolható szalmahőszigetelés előnyei. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában