Helyi közélet

2023.05.25. 14:00

Európai országok előtt példa a szegedi geotermikus rendszer – Fotók

Lezárult a tarjáni hőkörzet geotermikus rendszerre való átállítása. A projektzárón a hamarosan elkészülő teljes városi rendszerről is szó esett, államtitkár, országgyűlési képviselő és az Európai Bizottság munkatársa is méltatta.

Timár Kriszta

Európai országok előtt példa a szegedi geotermikus rendszer

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Elkészült a tarjáni hőközpont geotermikus rendszerre való átállítása, ezzel az évek óta tartó városi projekt 80 százalékos készültségi szintre érkezett. Már csak két helyen tartanak Szegeden a munkálatok, a következő fűtési szezonra pedig ezek is készen lesznek, vagyis minden hőkörzetet megújuló energiával működtetnek majd a 9 termelő és 18 visszasajtoló kútnak köszönhetően.

A csütörtöki tarjáni projektzárón Lajkó Csaba üzemeltetési vezető a tarjáni hőkörzettel kapcsolatosan elmondta, a valamivel több mint 1 milliárd forintból kiépített rendszer 3293 lakást és 27 intézményt lát el. Csak ebben a városrészben több mint 2 millió köbméter földgáz és több mint 4 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást spórolnak meg a megújuló energia hasznosításával. Mindez azonban csupán egy kis része a teljes, 22 milliárd forintos városi beruházásnak, amelyről a rendezvényen lényegesen több szó esett.

Juhász Tünde közigazgatási államtitkár beszédét azzal kezdte, egy lombkorona sétány vagy egy kilátó avatásán gondban lenne, ennek a beruházásnak  a társadalmi hasznossága azonban megkérdőjelezhetetlen.

Ez is bizonyítja, hogy hiába vannak vitáink az Európai Unióval vagy időnként a városvezetéssel, a kormány eltökélt a rezsivédelemmel kapcsolatosan, és ha kell, odateszi az ezt támogató beruházások mellé a saját részét. Az egymilliárd forint itt a legjobb módon került felhasználásra 

hangsúlyozta. Megjegyezte, ez a beruházás a "kémény nélküli város" pilot-projektje.

Hencsei Mónika, az Európai Bizottság regionális és várospolitikai igazgatóságának munkatársa úgy fogalmazott, környezettudatos európaiként büszke az unió legnagyobb geotermikus távhőrendszerére, amely Szegeden létesül és amelyet 23 millió euróval tudott az EU támogatni.

Ezzel egész Európa klímavédelmi célkitűzéseihez hozzájárultak 

jelentette ki. Hozzátette, a projektre más országokból is nagy az érdeklődés, így bátorítja Szegedet, hogy segítsék őket tapasztalataikkal.

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a háború okozta európai energiaválság rámutatott a megújuló energiára való átállás fontosságára; a cél érdekében szeretné a kormány az új uniós keretköltségvetési időszak fejlesztési forrásait is felhasználni. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester pedig megköszönte a lakosság türelmét, amelyet a sűrűn lakott területen végzett fúrások zajával kapcsolatosan tanúsítottak. Megjegyezte, hogy a projektnek már látszanak a hatásai, jelentősen javult a levegő minősége és nagymértékben függetlenedett a város az import gáztól való kitettségtől. 

A rendezvényen Horváth Viktor energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, ez a beruházás mutatja az új irányt, vagyis az időjárástól független megújuló energiák hasznosítását.

A geotermiában szeretnénk komoly előrelépést elérni, és kiterjeszteni az ipari hő területére is. Ezért a geotermikus beruházások engedélyezését megkönnyítettük és megteremtünk egy 200 milliárd forintos finanszírozási keretet 

– közölte.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában