Helyi közélet

2023.05.29. 14:00

Ismét csobog Vásárhelyen a Kálvin téri szökőkút

Kovács Erika

A jó idő beálltával ismét működésbe hozta az önkormányzat a hódmezővásárhelyi Nagy András János kutat. Az artézi kutat 1883-ban fúratták, amihez Nagy András János vásárhelyi parasztnábob 30 000 forintot adományozott. Ez a kút az Alföld egyik legrégebbi kútja, melyet Zsigmondy Vilmos elgondolásai alapján Zsigmondy Béla fúrt 1883-1884-ben. A kút neoreneszánsz stílusú.
Medencéjét nyolcszög alaprajzú, domborított peremű kőkáva keretezi. A hivatalos leírás szerint ebben középütt négyzethasáb talapzaton többszörösen tagolt kettős tál látható, fönt váza alakú dísszel. A lefelé nagyobbodó tányérok és az ezekről túlcsorgó vízfüggöny a közép-olasz, toszkán-kutakat idézi.
A víz eredetileg a nyolcszögű káva minden oldalán oroszlánfejes vízköpőn csurgott a lefolyóba. A vízköpőket a 60-as évek elején végrehajtott helyreállítás alkalmával megszüntették, és a lefolyókból is csak a keleti és nyugati oldalon maradt meg egy-egy. Ezek rácsán kovácsoltvasból a NAJ–MM és 1884 jelzés olvasható. Az eredeti kút, melynek borovi fenyő csövén jött felszínre a víz, már több mint 3 évtizede elapadt, mai vízellátását a városi vezeték szolgáltatja. Legutóbbi fölújítását 1991-ben Návay Sándor szobrászművész végezte” – olvasható a köztérkép.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában