Kistelek

2023.05.11. 14:40

Hatodszor nyertek a kistelekiek

A Harmat József hitoktató és kántor vezette kisteleki betlehemes csapat megnyerte – már hatodszor! – az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány tavaly kiírt versenyét, a jutalom horvátországi nyaralás. A speciális, a szereplések számát, a jelmezeket, az adománygyűjtést és a Facebook-népszerűséget is figyelembe vevő megmérettetésre 100 együttes jelentkezett.

A kistelekiek betlehemes előadása első helyezést ért. Fotó: Imre Péter

Megnyertük! Hála az Istennek!

 – újságolta örömmel a kisteleki betlehemes csapat vezetője, Harmat József hitoktató és kántor. Előadásukkal, az ahhoz kapcsolódó adománygyűjtéssel és Facebook-ismertséggel, a róluk megjelent írásokkal magabiztosan utasították maguk mögé az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány tavaly kiírt versenyén résztvevő mintegy 100 együttest, betlehemes közösséget.

Fotó: Imre Péter

Mindenben a legjobbnak bizonyultunk: az előadások számában – több mint húsz volt –, a jelmezek kidolgozottságában, szépségében és korhűségében, a pásztorok bemutatott táncaiban, valamint a régi karácsonyi dalokkal, amelyek mind a hagyományőrzést szolgálták. Ezért megdicsértek minket. Az adománygyűjtésünk kiugróan eredményes volt, 580 ezer forint jött össze a dobozokban és a festmények árveréséből. Interneten, a Facebookon több mint kétezren kattintottak ránk és 18 ezer pontot értünk le 

– sorolta Harmat József, aki 30 éve alapította a betlehemes közösséget, a tagok, a diákok idővel természetesen cserélődtek, és már a hatodik sikerüket érték el ezen a versenyen. A Covid miatt 2 év esett ki. Jutalomból jártak már a Vatikánban is, idén július 12-től 19-ig a horvátországi Makarskán nyaralhatnak.

Fotó: Imre Péter

Ebben az évben is kiírják a betlehemes versenyt. Már készülünk, gondolkodunk előadásunk sztoriján, lehet, hogy Heródes király udvarában játszódik majd, ahol egy különleges farsangot elevenítünk meg. És örömteli, hogy már a kicsik, a kisdiákok is kérdezgetnek: amikorra ők felnőnek, akkor is lesz ilyen? Utánpótlás tehát lesz, van remény arra, hogy Kisteleken folytathatjuk a három évtizedes hagyományt 

– mondta József.

De nem kell 2023 végéig arra várni az érdeklődőknek, a szülőknek és nagyszülőknek, hogy újra láthassák a betlehemes szereplőket. Május 21-én, 17 órától az édesanyák előtt tisztelegve köszöntik őket dalokkal, versekkel a katolikus templomban tartandó Édesanyám, rólad szóljon az ének című anyák napi hangversenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában