Szegedi hírek

2023.05.20. 12:40

Igen értékes kötetet fogadott örökbe Vécsei professzor – Fotók

Egy 1779-es könyvet fogadott örökbe Szeged új díszpolgára szombaton. Vécsei László elárulta lapunknak miért ezt a művet választotta.

Kiss Anna

Vécsei László Széchenyi-díjas orvos Johann Christoph Andreas Mayer: Anatomisch-physiologische Abhandlung vom Gehirn, Rückmark, und Ursprung der Nerven című kötetét fogadta örökbe. Fotó: Gémes Sándor

Több éves hagyomány, hogy a város díszpolgárai örökbe fogadnak köteteket a Somogyi-könyvtár értékes, régi gyűjteményéből. 2003 óta mintegy 160 könyvörökbefogadás történt. Természetesen ez idén sem maradt el, szombaton délelőtt Szeged új díszpolgára, Vécsei László Széchenyi-díjas orvos Johann Christoph Andreas Mayer: Anatomisch-physiologische Abhandlung vom Gehirn, Rückmark, und Ursprung der Nerven című kötetét fogadta örökbe. Az igen értékes művet még 1779-ben adták ki.

Nem meglepő, hogy a neurológus professzor ezt a könyvet választotta, hiszen a kötet szerzője Berlinben és Frankfurtban tevékenykedett orvosként, a legfőbb felfedezése pedig az volt, hogy az ember ujjlenyomata egyedi, így nagyban segíti az igazságszolgáltatás bűnügyi gyakorlatában az azonosításokat. Továbbá kiemelt figyelmet szentelt az idegrendszernek is, melyet bár előtte többen is megkíséreltek részletesen leírni, de igazán Johann Christoph Andreas Mayernek sikerült, a munkájához hozzáadta a lehetséges legkorszerűbb ismereteket is.

Az örökbefogadás kapcsán Vécsei László lapunknak elmondta, előzetesen kapott egy összefoglalót a könyvről, eszerint maga a mű nagyon jól leírja, hogy az akkori kor tudománya mi mindent tudott az idegrendszerről. Hozzátette, izgalmas visszatekinteni, hogy az akkor élő szakemberek milyennek látták az idegrendszert, és hogyan kezelték a problémákat.

Kérdésünkre beszélt arról is, hogy 1779 óta szinten teljesen megváltozott az ideggyógyászat, de a pályafutása kezdete óta, vagyis az elmúlt négy évtized alatt is fantasztikus fejlődésen ment keresztül a neurológia. Kiemelte, éppen ezért fontos, hogy a fiatalok megszerezzék a tudományos fokozatot, mert csakis úgy tudnak lépést tartani a folyamatos fejlődéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában