Szegedi hírek

2023.05.26. 14:55

Középkorász vándorkonferenciát rendeztek Szegeden

Munkatársunktól

A házigazda Szegedi Akadémiai Bizottság képviseletében Csernus Sándor történészprofesszor nyitotta meg a konferenciát. Fotó: Gémes Sándor

Hagyományteremtő szán­­dékkal rendezte meg az I. Medievisztikai Vándorkonferenciát hazánk négy egyetemének doktori iskolája első alkalommal a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában. A középkorász műhelyek országos találkozóját a Szegedi Tudományetem, a Debreceni, a Pécsi és a Károli Gáspár Református Egyetem doktoranduszhallgatói kezdeményezték. A csütörtökön és pénteken zajló rendezvénnyel lehetőséget biztosítottak az ország különböző pontjain működő középkorász műhelyek együttműködésére, és szakmai diskurzust szolgáló fórumot teremtettek az oktatók és doktoranduszhallgatók számára. 

A megnyitón a SZAB kép­vi­seleté­ben Csernus Sándor tör­ténészprofesszor köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a vándorkonferenciával egy régen virágzó hagyományt élesztettek újjá a doktoranduszhallgatók, évtizedekkel ezelőtt a középkorászok és a reneszánsz kutatók évente találkoztak. Arról is be­szélt, hogy a mai világ sajátos szimpátiá­val viszonyul a középkorhoz. 

A mai kép-, szín-, fantázia- és mítoszdús világhoz bizonyos szempontból igen közel áll a régebbi mítoszfüggő világ megismerésének lehetősége

 – fogalmazott, majd hozzátette, a SZAB elkötelezett a fiatal kutatók munkájának támogatása mellett. Házigazdaként könyv- és projektbemutatókkal is készültek. 
A konferencián a két nap alatt összesen 28 hallgató ad elő a legkülönbözőbb témában. Terítékre kerülnek többek között a középkori rokonsági kapcsolatok, a 14. század eleji magyarországi és európai szőlőtermesztés, a Kárpát-medence 10. századi kardkészítési jellegzetességei, a középkori angol és francia titkos házasságok, valamint IV. Luxemburgi Károly temetése is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában