Helyi közélet

2023.05.20. 20:00

Lámpák kavalkádja Csanádpalotán – Fotók

Szabó Imre

A lámpásgyűjtők találkozóján szebbnél szebb darabokban lehetett gyönyörködni. Fotó: Szabó Imre

Idén először tartották meg nemzetközi, három napos, kísérőprogramokkal fűszerezett rendezvényként a vihar- és egyéb lámpagyűjtők találkozóját Csanádpalotán. Az Asztalos P. Kálmánról elnevezett tájházban, mint a főszervező Deli Istvántól megtudtuk, 25 kiállító érkezett a hétvégére, nemcsak itthonról, de Horvátországból és Romániából is. A rendezvény a tájházat egy kicsit már ki is nőtte, hiszen az udvarán egy külön sátrat is fel kellett állítani. A különleges, régi világítóeszközök bemutatója mellett megmutatták például, hogyan működtek a régi, gyertyás utcai lámpák, tartottak lámpás felvonulást és éjszaka körberakták égő lámpákkal a helyi horgásztavat.

A kiállítók egyike, az orosházi Rácz Ernő petróleum- és olajlámpákat hozott 250 darabos kollekciójából. 2003 óta tart a gyűjtés, a lámpákat a lakásban, polcokon tartja. Amikor megérkeznek, megtisztítják és restaurálják mindegyiket, mert általában rossz állapotban jönnek. A legtöbb darabot az interneten keresztül találta meg, de azért régi pincékben, padlásokon is bukkan néha egyre-egyre. Van köztük több százezer forintos értéket képviselő is.

A kedvencem egy osztrák olajlámpa, ami annak idején egy többgenerációs családot szolgált. Magassága állítható, így írni-olvasni is lehet mellette

 – mondta a míves küllemű, rézből készült darabról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában