Helyi közélet

2023.05.24. 11:49

Makó is békét akar

Szabó Imre

A szerdai testületi ülést ismét a díszteremben tartották meg. Fotó: Szabó Imre

Makó is csatlakozik a Parlament békepárti határozatához – így döntött szerdai ülésén a város képviselő-testülete. A határozat többek között támogatja a kormány békepolitikáját, elítéli Oroszország agresszióját, nemet mond a brüsszeli szankciókra, mert ezek nem hoztak békét és megerősíti szándékát az ukrajnai menekültek további támogatására. A csatlakozásra az önkormányzatokat Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kérte.

A határozathoz ketten nyújtottak be módosítási javaslatot. Hadik György (Fidesz-KDNP) lényegében az eredeti javaslat mellett állt ki, Mucsi Tamás (DK) viszont azt javasolta, vonják vissza az eredeti indítványt és helyette egy 10 pontos saját javaslattal állt elő. Ezeket – mint mondta – az ENSZ határozata alapján fogalmazta meg. Többek között követeli az orosz csapatok azonnali kivonását Ukrajna nemzetközileg elismert területéről, a polgári infrastruktúra elleni támadások leállítását, és igazságos, hosszan tartó békét szorgalmaz.

A vitában több kormánypárti képviselő kért szót. Hadik György orvosként, Botlik Anita édesanyaként állt ki a parlamenti békejavaslat mellett; ugyancsak támogatólag szólt róla Czirbus Gábor, Kovács Sándor és Mágori András. Farkas Éva Erzsébet polgármester az eredeti javaslatot ajánlotta elfogadásra. Végül a testület így is tett – Hadik György javaslatát ugyancsak támogatta, Mucsi Tamásét viszont leszavazta. Mucsi ezt látva kivonult az ülésteremből, de néhány perc múlva visszatért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában