Szegedi hírek

2023.05.31. 15:35

Mesekönyvet írtak a szegedi gyermekintenzívről

Olyan világba nyerhetünk betekintést Kollár Árpád és Maros Krisztina remekműve által, ahol nagybeteg kisgyermekek gyógyulnak meg, ahol minden napban ott van a csoda lehetősége. A Szuperhősök a klinikán című könyvet szerdán mutatták be a szegedi Gyermekklinikán.

Kiss Anna

Szerdán a Gyermekklinika könyvtárában mutatták be a Szuperhősök a klinikán című könyvet. Fotó: Gémes Sándor

Kópé Professzor, Makidoki, Szurikáta Nővér és Fúzi Nővér által a gyermekek és a szülők is betekintést nyerhetnek abba, hogy milyen áldozatos munkát végeznek a szegedi Gyermekintezív Osztályon dolgozó szakemberek. Az osztályról ugyanis mesekönyvet írt Kollár Árpád író, akinek történeteihez Maros Krisztina illusztrátor készített remek rajzokat. A Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó gondozásában megjelent Szuperhősök a klinikán című könyvet szerdán, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika könyvtárában mutatták be.

Az eseményen Tajti Zsanett, az alapítvány elnöke elmondta, azért szerették volna, hogy elkészüljön a könyv Kollár Árpád által, hogy a gyermekek pozitívabban közelítsenek az egészségügyi dolgozókhoz, a klinikához, a gyógyuláshoz. Kiemelte, azt szeretnék, ha a mesekönyv által a gyermekek félelmeit el tudnák oszlatni, valamint a könyvben elrejtett apró morzsákon keresztül bővülne a fiatalok egészségvédelemmel és betegségmegelőzéssel kapcsolatos tudása. Jelezte, a könyvvel az osztályon dolgozók előtt is szerettek volna tisztelegni, valamint szeretnék azt is elérni, hogy a gyermekek közül többen kedvet kapjanak az orvosláshoz, vagyis később az osztály dolgozóivá váljanak.

A szerdán bemutatott műben három történet olvasható. Egyik egy gyermekkori stroke-ról, másik egy tüdőgyulladásról, a harmadik pedig egy vesetranszplantációhoz vezető vesebetegségről. Azonban mindegyiket olyan csodás köntösben tálalják, hogy azáltal barátságosság válik a gyermekek számára a kórházi légkör.

A könyvbemutatón a szerző, Kollár Árpád arról beszélt, hogy ötgyermekes apukaként pontosan tudja mennyire fontos munkát végeznek a klinika dolgozói, tehát evidens volt számára, hogy elfogadja az alapítvány felkérését, viszont ez volt élete eddigi legnehezebb munkája. Elárulta, az osztályon többször látogatást tett, ahol bizony nemcsak meggyógyult gyermekekről hallott, hanem nagyon komoly betegséggel küzdőkről is, éppen ezért félévre abba is hagyta a könyv írását, fel kellett dolgozni a látottakat, hallottakat. Hangsúlyozta, nem egy vidámpark az osztály, mégis arra törekedett, hogy eloszlassa a meséken keresztül a gyermekek félelmeit és megmutassa számukra, hogy meg lehet gyógyulni például Makidoki és Fúzi nővér segítségével.

A Gyermekintezív Osztály vezetője, Gál Péter szerint fantasztikus könyv készült, olyan, amit az ember szívesen olvas esténként a gyermekének. Megjegyezte, nagyon jól esik a történetek olvasása közben felismerni magukat, a klinikán zajló életüket, hiszen számukra nem munkahely, hanem „itteni élet".

A könyvet a Csimota Kiadótól, valamint az alapítvány honlapjáról lehet megrendelni. Minden vásárlással az alapítvány munkája támogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában