Szegedi hírek

2023.05.30. 15:40

Szintet lépett a Beporzó hadművelet

Munkatársunktól

A programról tájékoztató vándortáblát kedden a Deák Gimnázium előtt elterülő méhlegelő mellé helyezték el. Fotó: Török János

Új szintre lépett a Mondolo Egyesület Beporzó hadművelet elnevezésű projektje – jelentette be Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa. 2021 óta a street art program keretében 22 vadvirágos méhlegelőt telepítettek Szeged szerte. 

A program második ütemeként a méhlegelők ökológiai, talajtani és városklimatológiai hasznát vizsgáló kutatási programot indítottak a Szegedi Tudományegyetem kutatói és a szegedi önkormányzat együttműködésével. A vizsgálat februártól október végéig tart majd, és célja annak felderítése, hogy a parkok gondozott gyepfelületeit megtörő vadvirágos növényzet milyen élőhelyvédelmi, klímaszabályzó, biodiverzitást növelő és vízmegtartó szerepet tölt be. 

Fotó: Török János 

Ézsiás Tamás azt is elmondta, a program harmadik ütemét is tervezik megvalósítani, amely során azt igyekeznek majd felderíteni, hogy a városi méhlegelők milyen anyagi haszonnal járnak.

Az önkormányzat képviseletében Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester kifejtette, a klímaváltozás miatt Szeged éghajlata is egyre forróbbá és szárazabbá válik. Ennek mérséklése érdekében át kell alakítani a zöldfelületeket, olyan növényeket kell találni, amelyek bírják a melegebb, szárazabb városi klímát. 

Fotó: Török János 

Torma Attila, az SZTE Ökológiai Tanszékének adjunktusa elmondta, a kutatások során megvizsgálják, hogy milyen beporzó rovarok milyen életstádiumban fordulnak elő a méhlegelőkön. Továbbá a méhlegelők talajra gyakorolt hatásait is megfigyelik, hogy milyen szerepet játszanak a helyi vízbeszivárogtatásban, vízmegtartásban, a talajélet és talajszerkezet változásaiban.

 


   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában