Szegedi hírek

2023.06.01. 16:10

25 éve vezeti a Sebészeti Műtéttani Intézetet – Fotók

Negyedévszázados jubileumot ünnepel Boros Mihály, az SZTE SZAOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője. Ebből az alkalomból kétnapos tudományos ülést tartanak Szegeden, valamint egy kötet is megjelent a 25 évnyi vezetői munkájáról.

Kiss Anna

Hazai és külföldi szakemberek együtt ünnepelnek. Fotó: Gémes Sándor

Bizarr helyzet ez, hiszen tudom, hogy köszöntők kapcsán nem szoktak tudományos ülést szervezni, most mégis megtörtént. Ez az első olyan alkalom, amikor nem vettem részt a tudományos ülés szervezésében. Köszönettel tartozok mindenkinek

 – mondta el csütörtökön a SZAB Székházban Boros Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője, aki már 25 éve vezeti az intézetet. Ebből az alkalomból kétnapos ülést tartanak csütörtöktől péntekig a SZAB Székházban.

A megnyitón Lázár György, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja arról beszélt, hogy egy korszakot ünnepelnek, hiszen negyedévszázada vezető Boros Mihály, ez pedig csak igen keveseknek adatik meg, ahogyan az is, hogy olyan fiatalon váljanak vezetővé, mint ő.

Évtizedes kapcsolat köt össze minket, hiszen fiatal orvosként kezdtük, aktív sebészként, ő később mégis úgy döntött, hogy a tudományos életet választja, mert a tehetsége ebbe az irányba viszi. Olyan épületbe került be és lett a vezetője, amelynek gyökerei összekötnek minket, hiszen több mint 20 éven át az intézetet és a sebészeti klinikát is Petri Gábor professzor vezette, a két intézmény ekkor élte aranykorát

 – mutatott rá Lázár György, aki szerint Boros Mihály ambíciói ma is kitartanak, az eredményeken jól látszik ez.

Megjegyezte, Szegeden a tudomány épp azért tud ilyen jól virágozni, mert nem szakadt meg a kapcsolata a klinikummal. Hozzátette, véleménye szerint azok a kutatások lesznek világhírűek, amelyek a betegágytól indultak és végül oda is térnek vissza.

Csütörtökről péntekig tartó jubileumi eseményen összefoglalják az Orvosi Készségfejlesztési Központ 10 éves tevékenységét is, amelynek megálmodásában, létrehozásában és működtetésében a professzor szintén részt vett. Az első napon a Sebészeti Műtéttani Intézet nemzetközi kapcsolatait mutatják be neves külföldi előadók közreműködésével, akikkel közösen a rendezvény második napján Wien-Innsbruck-Szeged workshopot tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában