Helyi közélet

2023.06.03. 14:12

A civilek nem ismernek határokat – díjazták a munkájukat

Három civil szervezet és egy cég kapott elismerést pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ott ugyanis a Nemzeti Összetartozás jegyében civil szervezetek gyűltek össze és bemutatták példaértékű tevékenységüket.

Kiss Anna

Nemcsak a békediktátum aláírására emlékezünk június 4-én, hiszen 2010 óta ez a Nemzeti Összetartozás Napja is, mely arra figyelmeztet, hogy a magyar közösségeket az államhatárok sem választhatják el egymástól. Jó példája ennek az az öt példaértékű együttműködés, amely a vármegyében bejegyzett civil szervezetek és a határon túli, hasonló céllal létrejött civil szervezetek között jött lére évekkel ezelőtt. Ezeket pénteken mutatták be a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös rendezvényén.

Az eseményen Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a civil szervezetek tagjai olyan eredményes munkát végeznek, amellyel megtartják magyarságunkat, kapcsolatrendszerünket és azokat az értékeket, amelyekkel különbek vagyunk Európában más népektől. Jelezte, a kormány sokat tesz azért, hogy a szervezetek megerősödve és kiteljesedve tudják feladataikat végezni, valamint összefogni azt az erőt, amit civil társadalomnak hívunk.

Jelen volt Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatokért és Társadalmi Konzultációért felelős főosztályvezetője is, aki közölte, a civilek pénteken bemutatott együttműködései inspirálóak lehetnek azon szervezetek számára, amelyek még nem találták meg az utat az egymással, az önkormányzattal vagy más intézményekkel való közös munkához. Kecskés Péter örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Olaszországból is érkeztek vendégek, akik egyformán ápolják a doberdói csatában elesett magyar, olasz és szlovén hősök emlékét.

Az Árpád-emlékmű előtt átadták Az Év Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Szervezete és Az Év Csongrád-Csanád Vármegyei Adományozója díjat is. Előbbit a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete, a vásárhelyi Kankalin Néptáncegyüttes és a Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek alapítvány vehette át, míg utóbbit a makkosházi közösségi kert programot támogató Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. kapta meg.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában