Helyi közélet

2023.06.07. 20:30

Elültetnének 10 millió fát

Szabó Imre

– Az eredeti célunk az volt, hogy annyi fát ültessünk, ahányan élünk Magyarországon – mondta makói fórumán Bojár Iván András, a 10 Millió Fa Alapítvány országos vezetője. Négy év alatt sikerült mintegy 40 ezret, de azóta országos közösséggé is váltak. Civilek vesznek részt benne, együttműködve intézményekkel, önkormányzatokkal, és immár céljuk az is, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás okozta problémákra.

A Szignum iskolában rendezett összejövetel vendége volt Sipos József agrármérnök, azaz Sipos gazda is. Ő többek között arról beszélt hallgatóságának, hogy szemléletváltásra van szükség. – Sok helyütt azt látni még vidéken is, hogy inkább füvesítenek, nem ültetnek fákat. Igaz, hogy a fák több gondoskodást igényelnek, de nem szabad róluk megfeledkezni, különösen az őshonosakról, mint a tölgy, a hárs, a gyertyán – magyarázta.

A mozgalomnak már helyi szervezete is van Makón és térségében. Vezetője, Árgyelán Diána elmondta, eddig Apátfalván, Kiszomboron, Magyarcsanádon és Makón ültettek fákat, összesen több százat, illetve előadásokat tartottak különböző iskolákban. – Ezen kívül több mint 2 ezer facsemete van beiskolázva a Galamb-iskola tankertjében és egy magángazdaságnál. Ezeket ősszel-télen helyezzük földbe, addig is várjuk azoknak a jelentkezését, akik területet tudnak felajánlani erre a célra – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában