Szegedi hírek

2023.06.03. 07:00

Gombóc Artúrra keresztelték a régi főműszert

Munkatársunktól

A Szegedi Csillagvizsgáló régi távcsöve, Gombóc Artúr közel 80 kilót nyom. Kelemen Tamásnak, a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportja vezetőjének a Ságvári-gimnázium két tizedikes diákja, Németh Kristóf és Ribizsár Benjamin segít. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

Nevet kapott a Szegedi Csillagvizsgáló régi távcsöve, szakkifejezéssel: főműszere. Május elején, a csillagászat napján számoltunk be arról, hogy az eszközt, ami 31 évig szolgálta az intézményt, a tavaly februári pusztító vihart követő felújítás után sajnálták volna kidobni, ezért közösségi megoldásokkal, a sufnituning eszközeivel új életre keltették és nevet kerestek neki. A látogatók egy papírlapra írhatták fel a javaslatokat. Picur, Bélám, Kék elefánt, A kék, Verne ágyúja, Banana fish és Skylord. Ez csak néhány a látogatók javaslatai közül.

Fotó: Török János


Barna Barnabás csillagász, adjunktus elmesélte, hogy korábban Böszmének akarta elnevezni az eszközt, de erre lázadás tört ki az intézményben, mert a többiek úgy találták, ez az elnevezés pejoratív, nem kellően elegáns. Az Odesszai Egyetemről érkezett tükrös Newton-távcsőnek hozzá illő, kellően menő és karakteres nevet szerettek volna találni. A tubus a tükörrel 50 kilós, amihez társul az állvány körülbelül 30 kilós tömege. A közel 80 kilós távcsövet csak ketten tudják megmozdítani. A nevet végül szintén egy látogató ötlete alapján és hosszas megfontolást követően választották ki a csillagvizsgáló munkatársai. Így lett a 40 milliméteres tükrös távcső neve Gombóc Artúr. A távcső korábban a megfigyelés mellett oktatási eszköz is volt, ma már csak megfigyelésre használják. A bolygók, galaxisok, szóval mindenféle égi objektum megfigyelhető a segítségével. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában