Szegedi hírek

2023.06.04. 20:00

Horthy-emlékművet avattak Szegeden - Galéria

Munkatársunktól

A Horthy csónakház előtt állították fel az egykori kormányzó emlékművét. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés vármegyei törzskapitánysága nemzeti összetartozás napi megemlékezést tartott vasárnap a Horthy úszóháznál. Dorogi György, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat független képviselője ünnepi beszédében úgy fogalmazott, 103 éve próbáljuk meghallatni a világgal gyászunkat, de míg egy kreált ország határainak egy méteréért is összeállnak, a mi problémánk senkit nem érdekel.

Az ünnepség részeként Horthy-emlékművet is avattak. A képviselő kiemelte, ha Horthy Miklós nem lett volna, a magyarok szétszéledtek volna, és nem lenne ma nemzetünk. Emlékének ápolása viszont még mindig tabu. Ebben ráadásul Szeged élen jár.

 

A meleg büszkeség itt előrébb való, mint a nemzeti büszkeség

 – mondta. 

A most felavatott 3 méter magas kopjafát – amely bemutatja Magyarország egykori kormányzójának életútját – Bárdos Zoltán fafaragó készítette és ajánlotta fel a vitézi rendnek. Az alkotást Répási István református lelkész áldotta meg. Szintén a fafaragó készítette azt a vándorbölcsőt, amelyet mostantól nemzeti érzésű családok kapnak majd meg a rendtől.

A megemlékezés záró momentumaként a rendezvényen meggyújtották az összetartozást jelképező őrtüzet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában