Szegedi egyetemi hírek

2023.06.01. 08:20

Lehet nevezni a versenyre

A Szegedi Tudományegyetem megnyitotta a nevezést a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. Az idei megmérettetés különlegessége, hogy a továbbtanulásra is hatással lehet, ugyanis a 2024-es felvételi eljárásban a versenyen részt vevő diákok intézményi pontot kaphatnak, amennyiben az SZTE egyes szakjaira jelentkeznek.

delmagyar.hu

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala Fotó: Sándor Judit (SJ)

Az egyetem egykori, Nobel-díjas rektora előtt tisztelegve hir­­dette meg 12. alkalommal a Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány a kétnapos Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amely­­re a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű kö­­zépiskolák diákjait várják felkészítő tanáraikkal együtt. 
Nevezni az u-szeged.hu/szgytv/felhivas oldalon lehet, a határidő szeptember 15. éjfél. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy iskolából maximum két csapat jelentkezését fogadják el a szervezők, összesen ötven csapat mérkőzik majd meg. 

A feladatok fizikai, biológiai és kémiai kérdéseket tartalmaznak, valamint Szent-Györgyi Albert gazdag életművéből merítenek.  A két fő témakör idén Szent-­Györgyi Albert születésének 130. évfordulója, valamint a 2018 és 2022 között díjazott orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok munkássága. 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny résztvevői a 2024. évi felvételi eljárás során az intézményi pontok táblázatában megjelölt szakokon pluszpontot kaphatnak, amennyiben az SZTE-re adják be jelentkezésüket. Az érintett szakokat és a megszerezhető pontokat a verseny honlapján tekinthetik meg az érdeklődők. 

A hagyományoknak megfelelően a csapatok kreatív kategóriában is versenyezhetnek. Az idei műfaj a slam poetry. A pályamunkáikat két témában is beadhatják a diákok. Az egyik téma a „130 éve született Szent-Györgyi Albert – slammelve”. A másik „Az 1893-as év tudományos felfedezései – slammelve”. A maximum 1 perc hosszú slamvideók beküldési határideje november 13., déli 12 óra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában