A drasztikus gáz- és villanyár emelkedés őket igazolta

2023.06.07. 20:04

Napelemek nélkül akár csődbe is mehetett volna Pitvaros

Tíz évvel ezelőtt üzemelték be Pitvaros első napelemes központi áramtermelő rendszerét, azóta szinte minden intézményben napenergiát használnak. Egy évtizede még sokan nem hittek a napelemekben, amelyek nélkül Pitvaros idén év elején csődbe ment volna, nem győzték volna fizetni a számlákat.

Kovács Erika

Radó Tibor megmutatta, ezek a napelemek voltak az elsők Pitvaroson. Évi 37 ezer kilowattóra áramot termelnek. Fotó: Kovács Erika

– Polgármesterré választásomkor kezdődött a napelemes fejlesztés. Mindig is elkötelezett híve voltam az új technológiáknak, az energetikai fejlesztésekben láttam a jövőt – mondta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere. A legelső napelemek a művelődési házra kerültek.

– Az épület nagy forgalmú, az iskola által használt sportcsarnok is itt található – fogalmazott Radó Tibor, akitől azt is megtudtuk, támadások is érték a napelemes fejlesztések miatt, mert sokan nem hittek benne, felesleges pénzkidobásnak tekintették. Közülük többeknek ma már a saját házán dolgoznak a napelemek.

Az elmúlt 10 évben szinte teljes mértékben megszabadult az önkormányzat a villany- és a gázszámláktól. Ma már csak a konyhán használják például a gázt, a 400 adagos levesfőző üstök működtetéséhez, mert nem lehet költséghatékonyan elektromossá alakítani a berendezéseket.

A településen ma már az önkormányzati intézményeken, a magánházakon, illetve egy vállalkozó által működtetett napelemparkban lévő panelek száma együttesen meghaladja a 4500-4600-at, ami több mint háromszorosa a lakosságszámnak, vagyis minden lakosra 3 napelemes panel jut.

– Hogy megérte-e napelemeket telepíteni? Az elmúlt időszak minket igazolt. Csak a művelődési háznál lévő rendszer éves áramtermelése átlagosan 37 ezer kilowattóra, ami óriási dolog, ez a mennyiség meghaladja a teljes települési közvilágítási áramfogyasztásunkat. Az energiahordozók árának elszabadulása miatt, ha nem lettek volna a napelemeink, februárban csődöt mondhattunk volna – mondta.

Pitvaroson, amint erre pályázati forrást nyernek, az új, 330 négyzetméteres egészségház áramfogyasztását is szeretnék napelemekkel megoldani.

– Úgynevezett üveg-üveg napelempaneleket szeretnénk telepíteni, amelyek celláit mindkét oldalról edzett üveg fogja közre. Ezekből a napelemekből teraszszerű tetőt készítenénk az intézmény udvarán – tudtuk meg Radó Tibortól.


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában