Közösségi összefogással fekete gránitból készült az emlékmű

2023.06.02. 09:00

Országzászlót avatnak Zsombón vasárnap

Vasárnap ünnepélyes keretek közt avatják fel a zsombói országzászlót a falu központjában, a polgármesteri hivatal előtt. Ezen a napon érkezik a faluba a Trianon zarándoklat.

Munkatársunktól

Fotó: Arany T. János

Az Országzászló Mozgalom a trianoni békeszerződést követő mozgalom. Kezdeményezője Urmánczy Nándor, az örmény származású erdélyi politikus, országgyűlési képviselő, a „megalkuvás nélküli magyar" volt, aki 1925-ben hirdette meg az Országzászló Mozgalmat. A két világháború között az egész Magyarországra kiterjedő mozgalom a budapesti Szabadság téren 1928. augusztus 20-án felállított Ereklyés Országzászlóval indult útjára.

Fotó: Arany T. János

Zsombón vasárnap avatják a település országzászalját, amin csütörtökön Pesti Ferenc kőfaragó szó szerint az utolsó simításokat végezte, a papírt szedte le, amit a tömítéstől védte a fekete gránit talapzatot.

A kezdeményező, Szegedi Őserő Dalárda nevében Dobák Lászlóné Margó azt mondta, ő megvette a gombot, a többieknek meg kellett csinálni hozzá a kabátot. Ezzel arra utalt, hogy az országzászló az ő adománya. Az emlékmű összefogásból, az Összefogás Zsombóért Egyesület közreműködésével és adományokból készült el.

A Trianon-emlékművet június 4-én, vasárnap avatják. A műsor 17.30-kor kezdődik. Az emlékművet az Összefogás Zsombóért Egyesület állítja. Gyuris Zsolt polgármester köszöntője után az Őserő Dalárda műsora következik, közreműködik a Bokréta Dalkör, verset mond Fazakas S. János, majd Mihálffy Béla országgyűlési képviselő beszél. A Szentmihályi Nyugdíjas Klub tánckara palotást táncol, koncertet ad Zsapka Attila felvidéki énekes, dalszerző. Az emlékművet 18.30-kor leplezik le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában