Helyi közélet

2023.06.03. 14:27

Több mint száz táncos lép fel a Petőfiről szóló előadásban a Margitszigeten

Több mint száz táncos lép fel a Petőfi Sándorról szóló előadásban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 4-én; a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játéka a költő rövid, ám kalandos életébe kínál betekintést.

delmagyar.hu

placeholder

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából látható táncelőadás a művészházaspár, Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, az együttes szakmai vezetője és Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, művészeti vezető közös rendezése, alkotása - olvasható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes MTI-hez eljuttatott közleményében.
   Mint kiemelik, nem született még magyar költő, aki több ihletet merített volna a népköltészetből, mint Petőfi Sándor, és nem volt rajta kívül más poéta, akinek munkássága nagyobb hatással lett volna a magyar folklórra, a magyar néplélekre.
   Petőfi és a népi kultúra, a népdal, a népzene, s vele együtt a néptánc szinte összeforrt, olyan egységet képez, hogy szinte magától értetődő volt az összekapcsolásuk. "Ennek a találkozásnak a legszebb és legérdekesebb pillanatait kívánja felvillantani a költő életét bemutató tánc-szín-játék, ami nem más, mint prózai szövegekkel, zenével és tánccal kiegészített tánckoreográfia" - olvasható a produkció ismertetőjében.
   Mint írják, a 22 táncospárból és a 6-8 fős zenekarból álló Magyar Nemzeti Táncegyüttes, budapesti és szegedi, gyermek és felnőtt amatőr táncosokkal kiegészülve lép színpadra a nemzeti összetartozás napján, több mint százan fogják táncukkal elkápráztatni a közönséget a Margitszigeten.
   A táncegyüttes a néptánc és népzene nyelvén mutatja be a 200 évvel ezelőtt született költő életének vidám epizódjait, népdalokká vált verseit és a romantika korának legszebb táncait. A diákévek csínytevései, szerelmek, bordalok és néhány mesebeli hős is megelevenedik A helység kalapácsa és a János vitéz című művéből, valamint megismerheti a néző a Pilvax kávéház eseményeit is.
   "Nem maradnak ki a belső vívódások, az igaz szerelem, a küzdelmek, a csaták és végül az 1848-as szabadságharc és forradalom szomorú bukása, mindez egy látványos, színes és szórakoztató táncjátékban elmesélve" - írják a közleményben.
   A Petőfi-emlékévben látható produkciót novemberben a Müpában is megtekinthetik az érdeklődők - emelik ki az együttes közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában