Helyi közélet

2023.07.27. 18:10

Tíz éve kapott majdnem lefejezett angyalt Makó

Szabó Imre

A lefejezett angyal Piliscsabán. Archív fotó

Éppen tíz évvel ezelőtt hirdetett pályázatot az akkori városvezetés Makovecz Imre helyi emlékjelének megalkotására – az ügy azonban végül kudarcba fulladt. Az ötlet onnan jött, hogy Makón 12 Makovecz nevéhez köthető épület van, amelyek közül 7-et maga a Kossuth-díjas építész tervezett.

A pályázat eredménytelenül zárult, ám később, egy hagyatékból előkerült rajz alapján a család javaslatára Péterfy László és Madarassy István, Makovecz közeli barátai előálltak egy emlékműtervvel. A szakmai zsűri ezt jó szívvel fogadta, a makóiaknak viszont egy internetes szavazás tanúsága szerint nem tetszett a karosszékben ülő, fej nélküli angyalt ábrázoló szobor. El is nevezték lefejezett angyalnak. A szobor életnagyságú makettjét ezt követően ugyan felállították a tervezett hely közelében, a Hagymatikum fürdőnél, de hosszas huzavona után végül nem lett belőle semmi. Legalábbis Makón, mert Piliscsabán egy másik talapzattal ugyan, de a makói terveknek teljes egészében megfelelő módon áll az ottani oktatási központ területén.

A lefejezett angyal Piliscsabán. Archív fotó

Makovecz Imrének mindenesetre Makón – alighanem a szerencsétlenül alakult előzmények miatt – azóta sincs emlékműve. Ha mégis lesz, arra alkalmat kínálhat, hogy két év múlva lesz az építész születésének 90. évfordulója.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában