Szegedi hírek

2023.08.28. 11:21

Ha valaki azt mondja, nem csípte meg tigrisszúnyog, nyugodtan adhat vért

Tigrisszúnyogok miatt nem adhatnak vért két budapesti kerületben és Szegeden. Kollégánk hétfő reggel elment vért adni és kiderült, önbevallás alapján történik a véradásból kizárás. Tehát ha valaki azt mondja, nem csípte meg tigrisszúnyog, nyugodtan adhat vért.

Arany T. János

A kép illusztráció.

Fotó: Czerkl Gábor

A hétvégén az RTL Híradóra hivatkozva szaladt körbe a hír a magyar neten, hogy a főváros XVI., XXII. kerületében és a Szegeden élők nem adhatnak vért a tigrisszúnyogok elszaporodása miatt, amelyek a nyugat-nílusi vírust terjeszthetik.

A korlátozásra úgy derült fény, hogy egy XVI. kerületi férfi vért szeretett volna adni, de nem engedték neki. A férfitől megkérdezték, hogy tartózkodott-e egy napnál tovább a kerületben és csípte-e meg szúnyog. Mivel mindkettőre igen volt a válasz, az orvos azt mondta neki, hogy menjen vissza 30 nap múlva.

Megcsípte vagy nem csípte?

Kollégánk hétfőn reggel felkerekedett, hogy a szegedi Honvéd téri Szegedi Regionális Vérellátó Központban elsőként adjon vért és közben a tigrisszúnyogokról érdeklődjön. (Vért adni sajnos nem tudott, de nem a szúnyogok miatt, hanem mert legutóbb július 28-án adott vért, így nem telt még le a két véradás közötti 56 nap.) A véradás úgy működik, hogy a véradótól megkérdezik, csípte-e meg tigrisszúnyog, majd a véradó nagy valószínűséggel azt válaszolja, hogy nem, mert fogalma sincs, mi csípte meg, és megtörténik a véradás.

Az Országos Vérellátó Szolgálat sajtóreferensének feltettük a kérdést, hogy hogyan tudja az entomológiában, azaz rovartanban nem járatos véradó minden kétséget kizáróan megállapítani, milyen szúnyog csípte meg. Az OVSZ válaszul közölte, a Nyugat-nílusi láz vírus (WNV) sok évre visszamenőleg időszakosan megjelenik a magyar lakosság körében. A vírust a csípő szúnyogok, kiemelten a „tigrisszúnyog” terjesztik. Fontos tudni, hogy nem minden szúnyog fertőzött. A betegség emberről-emberre nem terjed, csak vérkészítmény útján vihető át. Jelenleg azonban alacsony a kockázat, ezért az eddigi intézkedéseiket elegendőnek tartják, írta az OVSZ. 

Közben az OVSZ honlapjára feltöltöttek egy dokumentumot, ami augusztus 25-i dátummal kinyomtatva ott van a vérellátó szolgálat munkatársainál. Ebben az olvasható, hogy az ízeltlábúak által terjesztett vírusos lázak szempontjából időszakosan kockázatos, nyomon követett országok listájának végén olasz, francia, szerb, macedón és román területek mellett ott szerepel a két fővárosi kerület és Szeged is.

Erre figyeljen ha megcsípi a szúnyog, de szeretne vért adni!

Az ázsiai tigrisszúnyog ismertető jegyei:  hossza körülbelül 5 milliméter (nagyobb a megszokottnál), a lába a megszokottnál hosszabb, a testén és a lábain fekete alapon fehér vagy ezüst erősen kontrasztos foltok és csíkok láthatók.

A vírus Magyarországon időről-időre előfordul

A kórokozó a flaviviridae családba tartozó nyugat-nílusi vírus, melyet 1937-ben Uganda West Nile tartományában megbetegedett személy véréből izoláltak először. A vírus Afrika, Európa, a Közel-kelet, Nyugat- és Közép-Ázsia, Óceánia, és legutóbb Észak-Amerika egyes területein honos. Az ÁNTSZ szerint az 1999-ben Magyarországon gyűjtött vérminták vizsgálata során 5312 vizsgált személy közül 30 fő (0,56 százalék) esetében volt igazolható a nyugat-nílusi vírus által okozott fertőzés átvészeltsége. 2008-as adatok szerint a legnagyobb számban az alföldi megyékben élők között diagnosztizáltak átvészeltséget (Pest-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Hajdú-Bihar-, Bács-Kiskun-, Csongrád- és Békés megye). A vírus Magyarországon időről-időre előfordul, és az utóbbi években át is telel. A Magyarországon eddig azonosított nyugat-nílusi vírus által előidézett idegrendszeri megbetegedések közül egy sem végződött halállal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában